Ademhalen doe je zó!

45

De workshops ‘En nu gaan we écht leren ademhalen’ zitten telkens zo snel vol, dat Bas Lievens er nog een paar organiseert. Ademhalen, het is iets wat we allemaal doen. Het gaat vanzelf, maar Bas legt in zijn workshops uit hoe we het beste uit onze ademhaling kunnen halen. 

Goed ademhalen is essentieel

Bas legt uit: “De meeste mensen gebruiken slechts 20% van hun ademhalingscapaciteit. Hierdoor krijgt ons lichaam onvoldoende zuurstof, waardoor wij zowel lichamelijk als geestelijk niet optimaal functioneren. Symptomen van zuurstoftekort zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, duizeligheid en een zwak immuunsysteem. Goed ademhalen is dus essentieel om je gezond en vitaal te voelen.”

In de workshop gaat Bas samen met de deelnemers aan de slag zodat ze zelf ervaren wat de juiste ademhaling voor hen kan betekenen.Tijdens de workshop geeft hij uitleg over het belang van ademhaling en zuurstof voor je lichaam en geest. Tussen de ademhalingsoefeningen door worden er bewegingsoefeningen gedaan om de energie te laten stromen. En de kosten? “Wat de deelnemers het zelf waard vinden! Mensen voelen na een workshop zelf het beste wat ze het waard vonden, dus ze bepalen zelf wat ze achterlaten in het mandje,” legt Bas uit. 

En de kosten? Wat de deelnemers het zelf waard vonden!

Rustig en ontspannen

Eugenie Musson heeft zelf ondervonden tijdens de workshop wat een goede ademhaling betekent. Ze heeft regelmatig last van hyperventilatie en was wel nieuwsgierig naar de workshop. Ze wist niet zo goed wat ze kon verwachten, maar is blij dat ze is geweest. “Alle oefeningen geven een goed gevoel omdat je er rustig en ontspannen van wordt. Dat is natuurlijk de bedoeling en ik merkte dat mijn ademhaling dan ook beter wordt.” 

Eugenie is zich bewuster van haar ademhaling dankzij de workshop. Bas stuurt na afloop iedere deelnemer een e-mail met instructies voor thuis zodat ze alle oefeningen en technieken verder kunnen oefenen. “Ik doe ze regelmatig, want een goede diepe ademhaling kun je overal doen. Thuis, zelfs in de auto en bij het sporten. Deze workshop heeft me goed geholpen.”

- campagne -

Op zoek naar avontuur en zingeving

Hoe Bas op het idee kwam? Ruim drie jaar geleden zegde hij zijn baan op, om op reis te kunnen gaan. Hij miste verdieping en was op zoek naar vrijheid, avontuur en ook zingeving. Hij liep naar Santiago de Compostella, met het idee om daarna weer terug te gaan werken. Tijdens zijn voettocht genoot hij van de ervaring en de andere culturen en mensen die hij leerde kennen. “De reis naar Noord-Spanje gaf me de kans om in aanraking te komen met persoonlijke groei.” 

Bas besloot verder te reizen, op zoek naar nog meer diepgang. Hij raakte gefascineerd door alles op het gebied van persoonlijke groei en (mentale en fysieke) gezondheid. “Met name tijdens mijn laatste reis in Guatemala én Mexico heb ik veelkennis opgedaan op het gebied van ademhaling. In San Marcos, Guatemala, heb ik een ademhalingscursus gevolgd bij de Canadese Jenika Bronson, een zeer ervaren ademhalingsdeskundige. De cursus zette Bas aan het denken. “Ademhaling is iets wat automatisch gaat, maar we zijn ons vaak niet bewust hoe belangrijk het voor je is. Op een eenvoudige manier kun je met gerichte ademhalingsoefeningen omgaan met spanning en stress. Dat wilde ik, terug in Nederland, ook anderen leren.”

Ook voor bedrijven

Bas geeft nog een paar workshops in december en januari om daarna een paar maanden naar Frankrijk te gaan. Hij gaat als vrijwilliger werken in yogameditatiecentrum Hridaya Yoga, in de buurt van Lyon. Bas helpt er in de keuken en bij de renovatie van het gebouw, maar hij hoopt er weer nieuwe inspiratie op te doen tijdens de lessen die hij daar ook gaat volgen. Als hij terug is, gaat hij namelijk verder met zijn workshops en gaat hij ook aan de slag met verzoeken van bedrijven om gerichte teamworkshops te verzorgen. 

Een ademhalingsoefening voor thuis

Een ontspannende oefening om zelf te doen, zittend op de bank of op je stoel achter je bureau. Sluit je ogen en let 5 minuten op je ademhaling. Adem je snel? Of juist langzaam? Zit je ademhaling hoog, boven in je borstkas en je keel? Of juist beneden, in je buik? 

Zoveel aandacht hebben voor je ademhaling is al ontspannend. En dat is de kracht van ademhaling. Het gaat vanzelf!

-advertentie-

-advertentie-

Dit vind je vast ook leuk: