Vereniging van en voor agrarische jongeren

De evenementenkalender is de laatste jaren weer mooi gevuld en ook voor het komende jaar staan er weer interessante bijeenkomsten en activiteiten op het programma. Dat was een paar jaar geleden wel anders. De opkomst was erg laag en AJK West Zeeuws-Vlaanderen dreigde langzaam ophouden te bestaan. 

Doorstart

In 2013 besloot een groep van zeven jonge agrariërs een doorstart te maken. En dat is ze goed gelukt! Maarten van Hal uit Sint Kruis is bestuurslid en vertelt meer over de nieuwe werkwijze. “We organiseren regelmatig bedrijfsbezoeken en excursies. We proberen altijd een winterprogramma op te stellen wat voor een groot deel van onze leden interessant is. Soms nodigen we sprekers uit die iets vertellen over de bedrijfsvoering van een landbouwbedrijf, soms gaan we op excursie naar interessante ondernemers of bedrijven. We proberen dan vaak iemand te zoeken die iets anders doet dan wat gangbaar is.”


Maar naast een educatieve kant is het vermaak natuurlijk ook belangrijk. “We doen ook graag leuke dingen met onze leden. Zo organiseren we ieder jaar naast onze excursies een nieuwjaarsactiviteit en gaan we op stap naar Brugge of Gent. Daarnaast regelen we ieder jaar een bus naar bijvoorbeeld Hrieps en afgelopen jaar ook naar Sensation Waailand in Made voor onze leden en potentiële leden.” 

Farmers got talent

Het mooiste evenement is ‘Farmers got talent’ dat het AJK Zeeuws-Vlaanderen ieder jaar in september organiseert. “Het is eigenlijk toch wel ons hoogtepunt van het jaar. Samen met veel vrijwilligers lukt het ons ieder jaar om een supermooi evenement te organiseren waar voor jong en oud van alles te beleven is. We proberen voor onze leden een leuke mix te maken van educatieve en informele activiteiten.Wat we merken is dat het niet zoveel uitmaakt voor de leden welke activiteit er wordt georganiseerd, maar dat ze het vooral leuk vinden om samen met interessegenoten op te trekken en bij te praten.”

Interessant

De voordelen van het lidmaatschap zijn divers. “Je leert veel mensen kennen met dezelfde interesses in de agrarische sector, je krijgt regelmatig interessante lezingen, leuke uitstapjes en, niet het minst belangrijke, je steunt indirect het Nederlands en Zeeuws Agrarisch Jongerenkontakt (ZAJK/NAJK).” Deze organisaties behartigen de belangen van jonge ondernemers in de agrarische sector op provinciaal, landelijk en Europees niveau. 

“De agrarische sector is continu onderhevig aan veranderingen. Die kunnen uit allerlei hoeken komen. De laatste jaren is er veel interesse in thema’s rond bodemvruchtbaarheid en het krijgen en houden van een gezonde bodem. Daarnaast spelen ook thema’s als bedrijfsovername, samenwerken en het maatschappelijk verantwoord ondernemen met oog op de omgeving een steeds belangrijkere rol. Daar springen we als AJK op in en zoeken we passende sprekers en excursies bij. Zo bieden we een mooi en divers pakket voor onze leden,” besluit Maarten.  

Foto van zaklopen: Wedstrijdje zaklopen tijdens Farmers Got Talent (foto Dominique Cammaert)