De zomer is begonnen! Het seizoen waarin we genieten van warme temperaturen en natuurlijk de zon. Dokter Annelies Avermaete is dermatoloog en werkt bij ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen, in Hulst en in Oostburg. Ze legt uit waarom het zo belangrijk is om je huid en zeker die van kinderen goed te beschermen tegen de zon.
Wat doet de zon met je huid?
“De uv-straling van de zon beschadigt onze huidcellen”, legt dokter Avermaete uit. “Op korte termijn zie je dit doordat je huid verbrandt en rood wordt. Op langere termijn kan het leiden tot huidveroudering en zelfs tot huidkanker. De kans op huidschade is afhankelijk van de zonkracht. Dat is de hoeveelheid uv-straling die onze aarde bereikt. In de zomer is de zonkracht groter dan in de winter. En midden op de dag is de zonkracht weer groter dan ’s ochtends of ’s avonds.”
Verschillende soorten uv-straling
Er zijn drie soorten uv-straling, vertelt de dermatoloog. “Er is uv-A, uv-B en uv-C. De schadelijkste is uv-C, maar die wordt door de ozonlaag tegengehouden. De uv-straling die ons bereikt, bestaat uit uv-A en uv-B. uv-A straling leidt o.a. tot ‘aging’ (huidveroudering); uv-b straling is gevaarlijk voor ‘burning’, je krijgt sneller zonnebrand.”
uv-A-straling is ook in de herfst en winter niet te verwaarlozen. In tegenstelling tot uv-B dringt deze straling diep door in de huid. De lampen van een zonnebank geven ook uv-A-straling af. Wie veel en vaak zonder bescherming blootstaat aan uv-A-straling, loopt een groot risico op snelle huidveroudering. uv-A speelt ook een belangrijke rol bij het ontstaan van huidkanker.
uv-B-straling zorgt ervoor dat we bruin worden, maar ook dat onze huid zonder bescherming snel verbrandt. In mindere mate dan uv-A speelt ook uv-B-straling een rol bij de vorming van huidkanker.
Zonnebrandcrème met filters tegen uv-A en uv-B
“Let bij de aanschaf van een zonnebrandcrème goed op of deze ook werkt tegen uv-A-straling”, raadt dokter Avermaete aan. “Veel zonnebrandcrèmes beschermen onze huid tegen verbranden en dus alleen tegen uv-B-stralen. Maar om vroegtijdige huidveroudering en schade aan de huid te voorkomen, is bescherming tegen uv-A-stralen heel belangrijk. Dit kun je makkelijk zien aan de verpakking. Staat er een uv-A-logo op, dan beschermt de crème ook tegen uv-A-stralen.”
Kinderhuid beschermen tegen de zon
En bij kinderen? “De kinderhuid is ontzettend kwetsbaar, omdat hun huid nog in ontwikkeling is. Doordat kinderen in de groei zijn, gaat de celdeling bij hen zo snel dat niet alle beschadigde huidcellen zich kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. In die beschadigde cellen ontstaan ‘littekens’ die kinderen hun leven lang met zich meedragen. Hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Goede bescherming is zo belangrijk.” De beste manier om de huid tegen de zon te beschermen is om je kind (liefst uv-werende) kleding aan te trekken die armen en benen bedekt. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk, dus daarom is een zonnebrandcrème ook belangrijk.”
Tips om je huid (en die van je kinderen) optimaal te beschermen:
- Smeer op tijd! Smeer 30 minuten voordat je in de zon gaat je huid goed in. De crème is dan goed ingetrokken en doet direct zijn werk als je naar buiten gaat.
- Smeer elke 2 uur.
- Gebruik genoeg crème: minstens 7 theelepels.
- Gebruik het liefst SPF50. SPF staat voor Sun Protection Factor en SPF50 betekent dat het 50X langer duurt voordat je verbrandt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, word je ook met factor 50 bruin én je blijft langer bruin.
- Bij kinderen: smeren, kleren en weren! Goed smeren, uv-werende kleding, zonnebrillen en petjes en de schaduw opzoeken tussen 12 en 15 uur.
- Draag zelf ook beschermende kleding, een zonnebril en zonnehoed.
- Vermijd de zonnebank! De uv-A-straling van de lampen is erg schadelijk voor je huid.
- Verstandig omgaan met de zon blijft het belangrijkste: zoek de schaduw op en blijf zoveel mogelijk uit de zon.
- Bewolking houdt uv-stralen niet tegen! Smeer je dus ook goed in tijdens een bewolkte dag.