Brei- of haakliefhebber? Hier moet je zijn!

67

Tekst & fotografie: Kim de Booij 

HULST – Jaren geleden ging Chantal Thüringer op zoek naar mooie garen. Ze is namelijk fervent brei- en haak-fan en werkt het liefst met goede kwaliteit materialen. Maar waar moest ze zijn, internet? Nee, want dan kon ze het materiaal niet eerst goed bekijken en voelen. Het bleek een flinke zoektocht. Haar man Volker kwam toen met een goed idee.  

“Als zij zoveel moeite had met het vinden van goede garen, dan hadden anderen dat waarschijnlijk ook. Dus waarom zoek je geen leveranciers en ga je het zelf verkopen?”, legt Volker uit. Dat zag Chantal wel zitten. “Maar is er ook echt vraag naar? Dat wilde ik eerst ervaren. Ik ben daarom gestart met een kraampje op braderieën en jaarmarkten.” 

Al gauw merkte Chantal dat er veel brei- en haakliefhebbers rondliepen, jong en oud, op zoek naar de juiste garen en fournituren. “Én naar tips en adviezen”, zegt Chantal. “Ze vonden het erg fijn dat ze hun vragen aan mij konden stellen en waren blij met de adviezen die ik ze gaf. Ze vonden het bovendien, net als ik, fijn om de garen ter plekke te kunnen voelen.”  

Eigen marktkraam: Crea-Lana 

Het liep zo goed dat Chantal besloot om haar activiteiten uit te breiden naar de weekmarkten in Hulst, Sas van Gent, Terneuzen en Axel. “Ik begon met Crea-Lana (lana is Latijn voor wol) met een tentje van drie op drie en heb nu een kraam van tien meter.” En dit alles speelt zich niet af in de afgelopen tien of twintig jaar, maar in slechts drie jaar tijd. “Sommigen dachten bij mijn start drie jaar geleden ‘die overleeft de winter niet’, maar dat pakte gelukkig anders uit.” 

Waarom eigenlijk de markt? 

Waarom koos Chantal eigenlijk voor een marktkraam en niet voor een vaste winkel? “Het mooie van de markt is dat je een groter publiek hebt. Zij moeten niet van ver naar jou komen, maar jij komt naar hen.” Chantal heeft het ontzettend naar haar zin. “De eerste dag dat ik tegen mijn zin naar de markt ga, moet nog komen. Weer of geen weer, ik ben er altijd! En de contacten met de andere marktkramers zijn ook heel fijn.” 

Dit vind je vast ook leuk: