Doe iets tofs in je vrije tijd!

59

Kinderen uit Zeeuws-Vlaanderen maken kennis met kunst en cultuur

Stralen in een musical, je eigen mode ontwerpen of zelf een boek schrijven. Het zijn een paar voorbeelden van de activiteiten die Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen organiseert voor kinderen en jongeren na schooltijd. En met succes, want de workshops en masterclasses zitten binnen een mum van tijd vol!

Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen

Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen is de stichting die zich bezighoudt met het organiseren van binnen- en buitenschoolse projecten. En iedereen kan meedoen, van 0 tot 18 jaar. “We willen alle kinderen uit Zeeuws-Vlaanderen kennis laten maken met alle disciplines van kunst en cultuur. Dat gaat van muziek, dans en toneel tot beeldende kunst, literatuur en cultureel erfgoed”, vertelt Tijl Clement. Hij is projectcoördinator en samen met Lianne de Back, Anja Agten en Milou Simpelaar vormt hij het team van de stichting. Het doel is om kinderen en aanbieders van kunst en cultuur samen te brengen. Daarvoor werken ze nauw samen met de scholen in de regio. “Het liefst werken we zo lokaal mogelijk. Samen met de school kijken we wat er al wordt gedaan op het gebied van cultuureducatie. Biedt de school bijvoorbeeld al kunstonderwijs aan? Dan proberen we dat te versterken, met de kunstenaar die om de hoek woont. Heeft de school nog niet zo’n aanbod? Ook dan maken de kinderen kennis met kunst en cultuur. We introduceren op een leuke manier workshops en projecten voor de kinderen. En dat aanbod kan heel breed zijn. We wonen in een gebied waar ontzettend veel innovatief, creatief ondernemerschap te vinden is.” 

Meneer Monster

-advertentie-

De stichting werkt in opdracht van de schoolbesturen en de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten. Tijl: “Scholen krijgen budget van het rijk om cultuureducatie in te kopen. Door die bedragen te bundelen, kunnen we de leerlingen van alle scholen kennis laten maken met cultuureducatie. Dat is het binnenschoolse aanbod, waarmee we alle leerlingen bereiken. Peuters die op de peuterspeelzaal kennismaken met dans, circus of theater. De groepen 5 en 6 die naar de fantastische voorstelling van Meneer Monster, ‘Waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen’ in het Scheldetheater gaan. En zo is er voor iedere groep en klas een mooi aanbod.”

Workshops en masterclasses

Daarnaast heeft de gemeenteraad van Sluis extra budget beschikbaar gesteld om ook buitenschoolse activiteiten aan te kunnen bieden voor de kinderen in West Zeeuws-Vlaanderen. “Daar zijn we vorig jaar mee gestart en al vanaf het begin is het een groot succes”, vertelt Tijl. “Niet alleen vinden de kinderen de kortlopende workshops en masterclasses ontzettend leuk, maar ze betekenen ook een impuls voor cultuur in onze regio.” De stichting overlegt ook met de andere gemeenten om daar buitenschoolse activiteiten aan te kunnen bieden. 

Informatie en inschrijven

Benieuwd naar alle activiteiten die de komende tijd worden georganiseerd? “Op de website www.cultuurmenus.nl zijn ze te vinden. Zowel binnenschools als buitenschools. Ouders en verzorgers kunnen de kinderen daar inschrijven. En op de Facebookpagina staan ook alle evenementen vermeld. Wees er wel snel bij, want ze zijn snel vol”, raadt Tijl aan. 

- advertentie -

-advertentie-

Dit vind je vast ook leuk: