Zin in wat kruidigs en pikant kies dan eens voor curry. De Indiase keuken staat onder andere bekend om de vele gerechten met lamsvlees en ik heb nog een lamsbout van Verschueren Lamsvlees dus vandaag ga ik een heerlijke curry maken met wat frisse voorjaarsgroenten van de Groene tol.
Voor een curry heb je veel specerijen nodig en die heb ik gelukkig allemaal in huis. Heb je die niet en wil je die niet allemaal aanschaffen dan zijn er in de speciaalzaak of supermarkt ook Indiase kruidenpasta’s voorhanden. Wat ook een belangrijk ingrediënt is in de Indiase keuken, Ghee, geklaarde boter. Het voordeel hiervan is niet alleen de smaak maar ook het feit dat je dit buiten de koelkast kan bewaren. De pittigheid van dit gerecht kun je natuurlijk zelf bepalen, het hoort wel behoorlijk pikant te zijn. De specerijen die ik in het recept gebruik kun je vervangen door de kruidenpasta uit de winkel.
Omdat er veel groenten in zitten kun je het als zelfstandig gerecht eten maar je kan er natuurlijk ook een aardappeltje in doen of er wat witte rijst bij serveren.
Serveer er wat volle yoghurt bij waar je twee eetlepels mangochutney doorheen hebt geroerd en wat warm naanbrood om even in de curry te dopen, drink er een koele Luctor en Emergo Zeeuws Dubbel bij van Brouwerij Vermeersen uit Hulst.

Curry met Zeeuws-Vlaams lamsvlees en jonge voorjaarsgroenten
Ingrediënten
- 500 gram lamsbout of lamspoulet
- 2 uien fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 2 cm gemberwortel geraspt
- 1 tl chilivlokken of meer naar smaak
- 1 tl chaat masala
- 1 tl curry masala
- 5 gekneusde kardamonpeulen
- 1 eetlepel mosterdzaad
- 1 eetlepel komijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 eetlepels Ghee
- 3 eetlepels fijngehakte koriander en wat blaadjes om te garneren
- 2 laurierbladen
- 50 gram vers gedopte erwtjes
- 50 gram vers gedopte kapucijners
- 50 gram aspergeblad optioneel
- 150 gram fijngesneden spitskool
- 2 eetlepels mango chutney
- 1 dl kokosmelk
- 1 dl water
Bereidingswijze
- Verhit de Ghee in een stevige pan op middelhoog vuur en voeg de chilivlokken en kardemompeulen toe en bak ongeveer 30 seconden.
- Voeg de knoflook, gember en uien toe en bak 30 seconden mee, doe er dan de tomatenpuree en alle overige specerijen of de kruidenpasta (bijvoorbeeld van het merk Patak) bij en bak alles even 2 minuten mee terwijl je het vuur wat lager zet.
- Voeg het lamsvlees toe en bak kort mee.
- Voeg de kokosmelk en het water toe en laat dit een half uurtje stoven.
- Voeg de groentes toe en roer even goed door, laat deze 5 minuutjes meestoven
- Serveer met blaadjes koriander naar smaak op een mooie schaal.