De 47e Folkloristische Dag komt eraan!

Op 21 juli staat IJzendijke weer in het teken van folklore.

52

De voorbereidingen zijn in volle gang. Het bestuur van Folkloristische Dag IJzendijke heeft er weer zin in en is druk bezig met de laatste loodjes. Op zaterdag 21 juli staat IJzendijke weer in het teken van ringrijden, oude ambachten, de hobbymarkt en muziek. Het bestuur leeft er een jaar lang naar toe. 

Een betrokken bestuur

De eerste Folkloristische Dag IJzendijke werd in 1972 voor het eerst georganiseerd door Pol van de Vijver. Jarenlang schalde zijn vertrouwde stem over de Markt door de speakers. Zijn enthousiasme voor de paarden en hun berijders en de oude ambachten werkte aanstekelijk voor iedereen die een bezoekje bracht aan de Folkloristische Dag. Mark van de Vijver nam ruim 10 jaar geleden de taken van zijn vader over. “Eind 2007 nam mijn vader afscheid als voorzitter en speaker van de Folkloristische Dag IJzendijke. Ik mocht de voorzittershamer en de microfoon overnemen. Het bestuur bestond verder uit Alex Claeys, André van de Wijnckel en Leo Mangnus. Eind 2011 nam Alex afscheid, eind 2013 André. Leo bleef met zijn vele jaren ervaring. Felix Impens, Theo Serrarens, Ellen van Vugt en Sjoerd van de Wijnckel kwamen ondertussen het bestuur versterken waardoor de toekomst van de Folkloristische Dag IJzendijke verzekerd is. Ieder met zijn eigen inbreng, elkaar perfect aanvullend. Daardoor zijn we een uitgebalanceerd team wat er veel plezier in heeft!”  

- campagne -

Barbier en midwinterhoorns

Ieder jaar komen er duizenden bezoekers naar het dorp om de paarden met hun ringrijders en de sjezen te bewonderen. Het jonassen van de winnaar op het einde van de dag is altijd weer een bijzonder moment. Op de ambachtenmarkt worden de oude ambachten uitgeoefend. Felix en Leo regelen het ieder jaar. “We proberen altijd een mooie samenstelling in onze kramen te krijgen. Dit jaar hebben we een paar ‘nieuwe’ oude ambachten weten te strikken, waaronder een barbier die de heren knipt en scheert en een houtbewerker die midwinterhoorns maakt. Een leuke aanvulling op alle andere ambachten die vertegenwoordigd zijn!”

Het mooiste moment

Een evenement kan bijna niet zonder de hulp van anderen en financiële bijdragen. “We mogen steeds een beroep doen op een groot aantal vrijwilligers en elk jaar is het weer hartverwarmend om te merken dat de sponsoren en donateurs hun onmisbare bijdrage leveren,” vertelt Sjoerd, de penningmeester. Het bestuur is de komende weken nog druk bezig met allerlei zaken. Drie dagen voor het evenement wordt de Markt gereed gemaakt voor de ringrijders en de ambachtenmarkt. En het mooiste moment van de dag zelf? “De opening om 09.30 uur wanneer we het Zeeuws-Vlaams volkslied zingen!” klinkt het volmondig. Op naar de 47eeditie van de Folkloristische Dag IJzendijke. 

- advertentie -

-advertentie-

Dit vind je vast ook leuk: