De Matthäus-Passion in Aardenburg neemt afscheid Jos van Veldhoven

81

Op zaterdag 24 maart 2018 vindt de Matthäus-Passion in de Sint-Baafskerk voor de 65ekeer plaats. Voor Jos van Veldhoven is het de laatste keer dat hij in Aardenburg deze uitvoering mag dirigeren. Hij neemt aan het eind van seizoen 2017-2018 afscheid als artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. Hij is dan meer dan 35 jaar in die hoedanigheid verbonden geweest aan het ensemble. Niet alleen is hij graag gezien in Aardenburg; ook het stadje heeft het hart van Jos gestolen. 

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) Matthäus-Passion, BWV 244

Onafscheidelijk

Degenen die de uitvoering van de Matthäus-Passion in de Sint-Baafskerk in Aardenburg al eens hebben bijgewoond, weten het. Johann Sebastian Bach en Jos van Veldhoven zijn onafscheidelijk. Vijfendertig omgevlogen jaren, waarin het vele keren klonk: ‘Es ist vollbracht’ en ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder‘. Het moment is bijna aangebroken om voor het laatst als artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging de Matthäus-Passionte dirigeren.

Warme thuiskomst in Aardenburg

Voor Jos van Veldhoven voelt de Matthäus-Passion in Aardenburg elk jaar weer als een warme thuiskomst.

“Al meer dan vijfendertig jaar ben ik nu als dirigent van De Nederlandse Bachvereniging in Aardenburg te gast. De stad en de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus-Passion hebben mijn hart meer en meer gestolen. In de jaren tachtig was het om de onvoorwaardelijke steun aan de Nederlandse Bachvereniging en de nieuwe koers die zij insloeg. In de jaren die volgden om de moed om mee te blijven denken over de uitvoeringspraktijk van Bachs passiemuziek, om steeds opnieuw jonge zangers en dirigenten de kans te geven zich te presenteren, om de kerk steeds beter in te richten en de gasten beter te ontvangen. Om de steun ook, elk jaar opnieuw, om te komen tot een bijzondere en unieke uitvoering. Want dat resultaat moet eigenlijk steeds opnieuw bevochten worden, routine bestaat voor onze musici niet. En dit alles zou ondenkbaar zijn zonder de niet aflatende steun en inzet van het Bach-Comité Aardenburg. Het is ook hún Matthäus-Passion die jaarlijks tot klinken komt.

Aardenburg is geworden tot een Bachcentrum dat al lang niet meer beperkt is tot Zeeuws-Vlaanderen en zijn directe omgeving. Het wordt vaak in een adem genoemd met Naarden en ik ben er trots op deel te mogen uitmaken van die traditie. Elk jaar opnieuw is het voor ons een warme thuiskomst.”

De Matthäus-Passion 2018 belooft speciaal te worden. De a-symmetrische koorverdeling, de glasheldere jongensstemmen van het Kampen Boys Choir en een uitgebalanceerd orkest. En het afscheid van Jos van Veldhoven. Aardenburg zal hem missen!

-advertentie-

Aardenburg als Bachstad

Het Bach-Comité Aardenburg organiseert ruim 60 jaar de Matthäus-Passion in de Sint-Baafskerk voor zo’n 1200 bezoekers. De stichting streeft ernaar het werk van J.S. Bach en dat van zijn tijdgenotenop verschillende manieren onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek. De meer dan 1050 jaar oude Sint-Baafskerk biedt ensembles een inspirerend podium. Het unieke gebouw is vanwege het gerenommeerd akoestisch vermogen en de buitengewoon bijzondere sfeer, het hele jaar door een perfecte match voor evenementen. Daarnaast biedt Bach-Comité Aardenburg binnen haar mogelijkheden ondersteuning aan oude muziek gerelateerde evenementen en activiteiten in en rond Aardenburg.

Concerten BachPlus

Naast de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus-Passion organiseert Bach-Comité Aardenburg samen met BachPlus concerten in de Sint-Baafskerk. De samenwerking wordt inmiddels over landsgrenzen geroemd. Van heinde en verre zakken muziekliefhebbers regelmatig af naar de prachtige Sint-Baafskerk om te genieten van die bekende en minder gekende barokke parels. Deze concerten worden steevast afgesloten met een receptie direct na het concert in de Sint-Baafskerk. Onder het genot van een drankje en hapje kunnen concertbezoekers napraten over het concert met publiek en de musici van BachPlus.

De Matthäus-traditie van Aardenburg 1954-2018

‘De sfeer rond de Matthäus Passion in Aardenburg is er één die men niet zo vaak aantreft. Dat komt deels door de pauze, die ieder op zijn eigen wijze buiten het kerkgebouw doorbrengt. Aardenburg is ook op die dag één grote familie, zelfs een internationale familie, want de liefhebbers komen zelfs uit Frankrijk, Duitsland en Engeland naar deze plaats toe, om van de Belgen en de eigen landgenoten niet te spreken.’

Zo typeerde de PZC van maandag 5 maart 1975 de ambiance rond de uitvoering van Bachs Matthäus Passion in de Aardenburgse Sint-Baafskerk. De 22e keer alweer destijds en toen al een achtenswaardige traditie. Die traditie was begonnen in 1954. Sinds die eerste uitvoering is de “Sint-Baafs-Matthäus” uitgegroeid tot een gebeurtenis, die we best mogen omschrijven als een muzikaal fenomeen. Want waar spreken we over? Een liturgische en muzikale genretraditie, een van de meest hoogwaardige werken uit de westerse muziekgeschiedenis, een uitvoering door topmusici, een indrukwekkende, meer dan een millennium oude kerk als uitvoeringsruimte en een loyaal, betrokken, internationaal publiek, zo’n 1200 bezoekers in getal.

Info en kaarten: www.bachstad.eu

Foto Jos van Veldhoven: Annelies van der Vegt

-advertentie-

- advertentie -

Dit vind je vast ook leuk: