Dorpsraad IJzendijke: actief en betrokken

97

Van N61 tot de bushalte, van minibieb tot Eifeltoren

Zeeuws-Vlaanderen kent veel stads- en dorpsraden. Ze bestaan uit vrijwilligers die zich op allerlei manieren inzetten voor de leefbaarheid van hun dorp en omgeving. In IJzendijke weten ze er alles van.

Belangen vertegenwoordigen

Duncan Willemsen nam begin 2018 de voorzittershamer over van Mark van de Vijver.  Hij vertelt wat de Dorpsraad IJzendijke allemaal bezighoudt. ‘Als dorpsraad komen we op voor de algemene belangen van ons dorp en de inwoners. Dat doen we door het dorp te vertegenwoordigen in gesprekken met overheden en allerlei organisaties. Al jarenlang staan er belangrijke projecten op de agenda, zoals de N61, de bushalte en het zo gewenste multifunctioneel centrum. Allemaal zijn ze van invloed op de leefbaarheid in het dorp.”

Naast Duncan bestaat het bestuur van de dorpsraad uit Mieke Groosman, Karlijn de Splenter, Bea Logtenberg en Felix Impens. “Een mooie afspiegeling van de inwoners van ons dorp, met mensen die hier geboren en getogen zijn en die hier later zijn komen wonen”, vertelt Duncan.

Het bestuur komt ongeveer een keer per maand samen, meestal in Jeugdgebouw aan de Koninginnestraat. “In al die jaren dat de dorpsraad actief is, zijn er altijd vaste onderwerpen die op de agenda staan. Het zijn die grote projecten waar ons dorp mee te maken heeft. Vaak sluiten er dan ook mensen aan van de gemeente, provincie of Rijkswaterstaat om met ons te overleggen.

- campagne -

Ik heb wel gemerkt dat hoe langer ik bij de dorpsraad zit, hoe meer je begrijpt waarom sommige dingen zo lang kunnen duren. Dat is voor inwoners nog wel eens lastig te begrijpen. We moeten soms via veel lagen van een organisatie om onze wensen op tafel te leggen en dan moet er zoveel uitgezocht worden.

Maar gelukkig gaat het ons, na al die jaren, steeds beter af. We kennen de weg inmiddels om te weten hoe we de belangen van IJzendijke het beste kunnen vertegenwoordigen,” vertelt Duncan lachend. Hij noemt het voorbeeld van de verlichting bij de bushalte, waarvan de aanpassing eind januari dan eindelijk gepland staat. “We mochten de tekeningen het aangepaste ontwerp inzien van en tot onze verbazing was er geen verlichting. Onbegrijpelijk! Omdat we aan de juiste touwtjes konden trekken, is het ons gelukt om lantaarnpalen te laten plaatsen bij de bushalte en het fietspad vanaf de Willemtellstraat naar de halte. Helaas niet het hele fietspad, maar hiermee zijn we al blij. Nee, eenvoudig was het niet.”

Eiffeltoren

Naast deze tijdrovende projecten probeert de Dorpsraad ook kleinere dingen te realiseren voor het dorp. De skatebaan ligt er inmiddels alweer een paar jaar, de minibieb werd vorige zomer geopend aan het 17 oktoberplein en de Eifeltoren kreeg eindelijk een plekje. Als het aan de dorpsraad ligt, verhuist de Eifeltoren een paar honderd meter verder, naar de bushalte. “Maar eerst de aanpassingen aan de halte en daarna kunnen we hiermee verder,” besluit Duncan stellig.

Jaarvergadering 25 januari 2019

Benieuwd naar het laatste nieuws over bijvoorbeeld het multifunctioneel centrum? Tijdens de jaarvergadering op vrijdag 25 januari praat de Dorpsraad de inwoners weer bij. De vergadering start om 19.30 uur in het Jeugdgebouw.

-advertentie-

-advertentie-

Dit vind je vast ook leuk: