Escaperoom ‘Escape at sea’ een groot succes

Escaperoom ‘Escape at sea’ vertelt het verhaal van schipper Jan Compaen. Marieke de Clerck heeft de eerste zomer achter de rug en kijkt terug op een goede start.

245

Ze had zelf al veel escaperooms bezocht, over de hele wereld zelfs. En in 2018 heeft ze er zelf een gerealiseerd in De Groese Duintjes. ‘Escape at sea’ vertelt het verhaal van schipper Jan Compaen. Marieke de Clerck heeft de eerste zomer achter de rug en kijkt terug op een goede start. Hoe kom je op het idee, zelf een escaperoom maken?

Gewoon doen

“De enthousiaste reacties van anderen leidden er eigenlijk toe dat het bij mij begon te kriebelen. Zou het mogelijk zijn om dit ook in Zeeuws-Vlaanderen te doen? Ik ben gewoon aan de slag gegaan, samen met mijn vriend Arno. Eerst start je met het bedenken van het verhaal van de escaperoom. En daarna ga je alle puzzels uitwerken. Bas, een goede vriend, heeft ons geholpen met de technische snufjes van de escaperoom. In de meivakantie zijn we begonnen met klussen en deze zomer zijn we gaan draaien. Een hoop leuke reacties en veel ontsnappingen verder weten we dat het een succes is!” 

Snelste ontsnapping: 40 minuten, 3 seconden

Ervaring voor de klas

De escaperoom is tijdens de weekenden en schoolvakanties geopend. Marieke werkt doordeweeks als docente biologie op het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen, tegenwoordig het Lodewijk College. Haar ervaring in het onderwijs komt goed van pas. “Bij het uitwerken van het verhaal van een escaperoom wilde ik dat groepen ongeveer 50 tot 60 minuten bezig zijn. En mijn lessen zijn eigenlijk ook op dit principe gebaseerd. Ik gebruik daar ook wel eens het principe van ontsnappen. Zo verstop ik soms de lesstof in een kistje, dat de leerlingen door het oplossen van puzzels open moeten krijgen. Tja, het zat er eigenlijk altijd wel in”, vertelt Marieke lachend. 

De escaperoom bezoeken

Veel groepen hebben de escaperoom afgelopen zomer bezocht en ze laten enthousiaste reacties achter op de facebookpagina. Voorlopig blijft het strandhuis van de schipper nog te bezoeken. “Ook in najaar en voorjaar is het een geweldig uitje. Dus iedereen is tijdens de weekenden en schoolvakanties van harte welkom. Je ziet dat escaperooms na verloop van tijd een nieuw verhaal introduceren om de groepen weer uit te dagen. Ons plan is om dat na de zomer van 2019 te doen”, besluit Marieke haar verhaal.  

Anno 1763: aan de Groese kust – op de zolder van een oud strandhuis – woonde een schipper genaamd ‘Jan Compaen’. Jan was eigenaar van een kleine vissersboot ‘De Vrijbuyter’. Jan groeide op in een tijd van opstand en geweld. Al snel bleek dat de appel niet ver van de boom viel. Jans vader voer mee op grote kaperschepen voor de Vereenigde Oostindische Compagnie, de VOC. Jan leerde de fijne kneepjes van het zeemansvak van hem. De vader van Jan overleed tijdens een gezamenlijke kaperstocht. Jan besloot toen om het roer om te gooien, op een eerlijke manier zijn geld te verdienen en koos voor een andere tak van de zeevaart, namelijk de visserij. Jan was vaak van huis en dagen op zee om vis te vangen. Toen hij op een late avond thuiskwam werd er een brief bezorgd, afzender Willem van  Oranje. Deze brief veranderde het leven van Jan en had tot gevolg dat hij op een dag niet meer terugkwam van zee… Wil je ontdekken wat er verder met Jan gebeurd is? Bezoek dan snel de kamer “De verloren schipper”!

Escape at Sea

Zeeweg 4-a

4503 PC

marieke@escapeatsea.nl

http://www.escapeatsea.nl

-advertentie-

Dit vind je vast ook leuk: