Gast aan tafel in de Sint-Baafskerk

107

Iedere laatste woensdag van de maand ruikt het er heerlijk en wordt er gezellig gepraat. Onder het genot van een maaltijd komen zo’n 20 gasten samen in de Sint-Baafskerk in Aardenburg. Het project ‘Gast aan tafel’ slaat aan en voorziet in een behoefte: samen eten, samen zijn.  

Gast aan tafel

Toen in december 2014 Edwin Vinke en Syrco Bakker meewerkten aan het project ‘Koken voor Kerken’, werden ze enthousiast. “De Sint-Baafskerk is een plek om te ontmoeten. Samen zijn en samen eten maakt het leven mooier en rijker”, vertellen Corry Vroege, Saar Minderhoud en Nelly Kluytenaar. De dames kwamen met het idee om, in navolging van de sterrenkoks, mensen uit te nodigen voor een gezellige maaltijd in de kerk. En inmiddels loopt hun project twee jaar. Ilona Jansen heeft het team recent aangevuld. Iedere maand komen ongeveer 20 gasten aan de mooi ingedekte tafels om samen een lekkere maaltijd te nuttigen. Dick de Pooter is de gelegenheidskok en zet regelmatig een menu met ‘ouderwetse’ gerechten op tafel. Hij koopt zijn producten lokaal in en krijgt dan vaak wat extra’s toegeschoven, omdat de ondernemers weten dat hij voor ‘Gast aan tafel’ kookt. “De ene keer is het extra vlees van Slagerij van den Dries, heerlijk fruit van Het Fruitwinkeltje, of krijg ik juist van de gasten zelf wat aangeboden. De laatste keer was het een grote zak met spliterwten”, vertelt Dick. Een vernoeming in de Michelingids hoeft het project niet te krijgen. De waardering van de mensen achteraf is al genoeg voor de vrijwilligers!

Project Koken voor Kerken

Het project Koken voor Kerken was in 2014 onderdeel van het project ‘Kerk, Krimp en Kans. Impuls voor West-Zeeuws-Vlaanderen’. Daarmee wilden Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) en de gemeente Sluis zien dat het religieus erfgoed ook op andere manieren gebruikt kan worden voor het versterken van de leefbaarheid in de regio. Het project werd georganiseerd in nauwe samenwerking met de Stichting Bach-Comité Aardenburg. Bach-Comité Aardenburg organiseert jaarlijks de traditionele Matthäus-Passion voor 1200 bezoekers en regelmatig een cantateconcert in de Sint-Baafskerk. 

Corry, Saar, Nelly, Ilona en Dick zijn actief in de Protestantse Kerk te Sint-Kruis en Aardenburg. Hun project past mooi binnen de diaconale taak van het kerkbestuur, andere mensen helpen. Het kerkbestuur stelt daarom voor dit project graag de consistorie beschikbaar. Iedereen kan na afloop van de maaltijd een vrijwillige bijdrage achterlaten in de collectezak. En zo worden de ingrediënten weer ingekocht voor het menu van de volgende maand.

Wat schaft de pot?

Eind januari heef Dick de gasten verrast met een heldere kippensoep als voorgerecht. Daarna zette hij puree van aardappel en knolselder, hachee en zelfgemaakte rode kool met appeltjes op tafel. Om af te sluiten fruityoghurt met rozijnen.  En de volgende keer, woensdag 28 februari? U raadt het al: pannenkoeken met… erwtensoep!

Wilt u ook eens aanschuiven? U kunt zich voor deze maaltijden opgeven bij Corry Vroege (0117-491209) of Nelly Kluijtenaar (0117-493356). 

Dit vind je vast ook leuk: