In Zeeland vind je er vier van en in Zeeuws-Vlaanderen de enige: een geitenmelkerij. Hof Delmare bevindt zich in de polder tussen Oostburg en Waterlandkerkje.  Conny en Marianne Poisonnier zijn er van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat druk mee bezig en genieten er volop van!

Van schapen naar geiten

Conny en Marianne houden nog niet zo lang geiten. “In 1989 zijn we begonnen met het houden van schapen. Eerst hadden we 4 schapen, met als doel het gras kort te houden. Maar dit werden er steeds meer. Schapen houden hebben wij met altijd plezier gedaan, maar bedrijfsmatig was het niet zo interessant,” vertelt Conny.  

Het echtpaar oriënteerde zich serieus op de geitenhouderij. Het resultaat is dat ze in 2015 overstapten naar een geitenmelkerij. In december 2015 werd de geitenstal gebouwd en toen deze klaar was in het voorjaar van 2016, konden de eerste geiten komen. Een jaar na hun besluit molken ze 200 geiten. “De geitenstal hebben we ruim opgezet en er is veel daglicht. Momenteel hebben we 400 melkgeiten, maar we kunnen en mogen er meer houden.”  

Zeven dagen per week

Zowel Conny als Marianne werkten eerst allebei parttime buiten de deur en kregen het vak van geiten houden onder de knie. Conny zegde zijn baan als vrachtwagenchauffeur op om fulltime op de boerderij te kunnen werken. Marianne werkt nog altijd als laborant in het ziekenhuis, maar ’s morgens en ’s avonds helpt ze mee in het bedrijf. Alle vrije uren gaan in het bedrijf zitten. Conny: “Iedere dag beginnen we om 06.30 uur met het melken van de geiten. We zetten per pot, de ruimte waarin een groep geiten staat, het hek open en de geiten lopen zelf naar de melkrobots. Eind van de middag wordt dit ritueel nog eens herhaald.” 

Conny en Marianne zijn erg betrokken bij het bedrijf. Conny houdt zich met name bezig met de praktische zaken rondom de geiten en Marianne focust op het administratieve gedeelte. Ze vullen elkaar goed aan. Op het bedrijf wordt het echtpaar geholpen door drie zzp’ers. Zij zijn onmisbaar op het bedrijf, want de extra handjes zijn welkom. Een vakantie zit er niet vaak in, dat is de keerzijde van de medaille. “Maar het vak geeft veel voldoening. Geiten zijn dankbare, nieuwsgierige en aanhankelijke dieren en dat maakt het werk juist zo leuk.”

Geitenkaas

De melkgeiten worden dus tweemaal per dag gemolken. De melk wordt opgeslagen in een koeltank en wordt iedere drie dagen opgehaald door Amalthea, de coöperatie waarbij Hof Delmare is aangesloten. De geitenmelk wordt voornamelijk verwerkt in het kaasproductiebedrijf van Amalthea tot halfharde geitenkaas. Grote kans dat het blokje geitenkaas uit de supermarkt mede geproduceerd is met de melk van Hof Delmare!