Koop lokaal je producten en ga hier lekker mee koken! We hebben de lekkerste recepten met streekproducten voor je op een rij gezet. Zet je koksmuts op en ga zelf aan de slag met de smaakmakers uit onze streek. Maak vandaag een heerlijk gerecht van onze regionale chef Juriën Paridaen van Bistro In Den Koning. Vergeet uiteraard het resultaat niet te delen op social media!
“De wijting is een vis die voorkomt in de Noordzee, de jonge visjes komen veel voor in de Schelde monding en staat in Nederland niet echt bekend als smakelijk visje. Sterker nog, deze wordt vaak verwerkt in kattenvoer of tussen de lekkerbekjes“.
“Wijting wordt gemiddeld 24 cm lang waardoor ik meerdere filets per persoon heb verwerkt in
het recept“.

Gestoomde wijting
Ingrediënten
- 12 wijting filets 150 gr per persoon
- 250 gram Garnalenjus: zie recept
- 50 gram gezouten boter erdoor mixen tot een mooie licht gebonden jus.
Voor de Peekluts:
- 200 gram winterpeen
- 1 grote uien
- 250 gram kruimige aardappelen
- 150 gram ribstuk of buikspek
- 2 dl water
- peterselie, kervel, bieslook en dragon
- peper
- zout
- azijn
Bereidingswijze
- Was het ribstuk/buikspek onder koud water.
- Wrijf het in met zout en gemalen peper en plaats in een pan met een flinke bodem water.
- Laat een half uur zachtjes koken. Haal daarna uit het water en leg even apart.
- Ondertussen kook je de aardappelen, winterpeen en blokjes samen gaar en kluts (roer) door elkaar.
- Leg het ribstuk/buikspek er bovenop gelegd, waarna je het nog een tijdje laat sudderen.
- Zorg wel dat er tijdens het koken en sudderen voldoende vocht aanwezig is.
- Zo niet kan je dit gewoon bijvoegen.
- Haal het vlees uit de pan en versnij deze in zeer kleine stukjes en roer door de peekluts.
- Breng op smaak met peper en zout en een scheutje azijn.
Wijting stomen:
- Zet een lage brede pan op het vuur met een laag water erin.
- Doet het deksel erop en breng aan de kook zodat er stoom ontstaat
- Leg de wijting filets open op een snijplank met de grijzige kant naar boven.
- Rol ze op (eventueel kan je er een cocktailprikker doorprikken zodat het een rolletje blijft).
- Leg de wijting rolletjes in het stoommandje en stoom in 8 minuten gaar.
- Per 2 cm dikte duurt het 5 minuten om gaar te koken.
- Als je te lang stoomt worden de rolletjes droog.
Serveren:
- Verdeel de peekluts over de 4 borden.
- Waarna je de wijting rolletjes en rondom rond legt.
- Verdeel daarna de jus over de wijting rolletjes.
- Werk af met wat verse kruiden.