Glenn van de Voorde in de Ossewei

Glenn van de Voorde moest er ook aan geloven: de ossewei!

79

Een traditie die al ruim 100 jaar bestaat, de Ossewei in IJzendijke. Glenn van de Voorde moest er op zijn verjaardag ook aan geloven. Hij stond zaterdag 28 april goed in de belangstelling. Niet alleen bij zijn vrienden en dorpsgenoten, maar ook bij Lex Uiting van BNN die speciaal opnames kwam maken!

Ossewei in IJzendijke

Op zijn dertigste verjaardag ontvangt de vrijgezelle jonge man symbolisch de sleutel van de Ossewei. Het is een traditie die men graag viert in IJzendijke. Na een mooie speech van de vorige os Rutger van Merode, kreeg Glenn de sleutel overhandigd. Het idee erachter is dat de vrijgezel vanaf dat moment is toegelaten tot de ossenweide, waar alle oudere vrijgezelle mannen verblijven. Uit het archief blijkt dat Glenn de 63e vrijgezel is die in IJzendijke de sleutel heeft gekregen. Mooi dat zo’n traditie nog altijd in ere wordt gehouden. 

ScheldeXpress_Glenn ossewei 02

-advertentie-

BNN op bezoek

Lex Uiting kwam speciaal met zijn cameraploeg naar IJzendijke. Voor zijn programma ‘Lex Lokaal’ maakt hij namelijk een item over het fenomeen de Ossewei. Glenn werd opgehaald door zijn vrienden bij Jumbo Ingels, waar hij nietsvermoedend aan het werk was. Eenmaal thuis verkleed en voorzien van de feestslingers en pikante toebehoren, ging Glenn op de kar door het dorp. En volgens de traditie liepen de kinderen uit IJzendijke met lepels, potten en pannen achter de kar om flink wat geluid maken. De vrijgezelle dames in IJzendijke hebben het geweten dat Glenn nog een vriendin zoekt! Na de rit door het dorp vertrok Glenn met zijn vrienden naar de plaatselijke horecazaken om er nog een mooi feestje van te maken. 

En het was nog lang onrustig in IJzendijke…

Fotografie: Rudi Fonteijne

-advertentie-

- advertentie -

Dit vind je vast ook leuk: