Connie’s hart voor kraamzorg

297

Connie van de Broeke startte per 1 januari 2018 als zelfstandig kraamverzorgster. Ze stond te popelen om bij haar ‘eerste’ gezin aan de slag te gaan! De reacties die Connie krijgt zijn hartverwarmend. Veel gezinnen waar ze heeft gewerkt, prijzen haar om de fijne verzorging en ondersteuning tijdens de kraamweek.  

Kok of kraamverzorgster

Connie heeft lang getwijfeld of ze kok of kraamverpleegster wilde worden, maar haar gevoel kwam altijd terug bij kraamverzorging. Op haar vijftiende wist ze het zeker, ze wilde kraamverzorgster worden! “Het verzorgen zat er al vroeg in, vooral van kleine kinderen. Ik heb jarenlang heel wat oppaskindjes gehad in IJzendijke, waar ik ben opgegroeid. Oppassen deed ik altijd met heel veel liefde en plezier en met verschillende ‘kinderen’ heb ik nog steeds leuk contact!”

Meer dan 1.000 gezinnen

“Kraamzorg is een vak wat je niet kan leren, het is een roeping die je met hart en ziel doet,” vertelt Connie. Vanaf 1990 is ze werkzaam in de kraamzorg. Ze heeft meer dan 1.000 gezinnen mogen verzorgen. De meeste gezinnen kent ze nog en ze weet vaak nog goed wat er gebeurde in die kraamweek. Het vak is wel veranderd. “De eerste 15 jaar deed ik samen met de huisarts de thuisbevallingen. Dat waren mooie tijden en je had meteen een fijne band met het gezin. Een thuisgeboorte is het mooiste wat er is! Dit kan tegenwoordig niet meer en dat vind ik voor ons beroep wel heel erg jammer. De thuisbevallingen mis ik enorm.”

Steun en toeverlaat

“Het mooiste aan mijn werk is dat ik gezinnen vertrouwd maak met hun kindje en dat ik hun steun daarin ben. Ze kunnen mij alles vragen over de verzorging en de borstvoeding, maar ook met opvoedkundige vragen kunnen ze bij mij terecht. Het is fijn om de gezinnen wegwijs te maken in hun eigen huis, want er verandert heel veel in een gezin. Zeker met de komst van het eerste kindje.” 

Up-to-date

De ervaring komt met de jaren, maar Connie volgt ook regelmatig bijscholing en workshops om haar kennis actueel te houden. Daarnaast moeten kraamverzorgsters KCKZ-gecertificeerd zijn en ook dat certificaat heeft Connie op zak. “Op deze manier blijf ik up-to-date in ons mooie vak!”

Ook moeilijke momenten

Als kraamverzorgster krijgt Connie ook met verdrietige of vervelende gebeurtenissen te maken. “Je staat heel dicht bij het gezin en maakt alles van dichtbij mee, zoals het een overlijden van een kindje,” vertelt Connie. “In moeilijke, emotionele situaties val je vaak terug op je ervaring en kennis en natuurlijk op je gevoel. Ondertussen heb ik veel mensenkennis opgebouwd. De een wil heel veel praten, de ander wil even naar buiten en voor sommigen is het alleen al fijn dat je er bent en moet er niet veel gesproken worden. Bij het overlijden van een kindje probeer ik zoveel mogelijk samen met het gezin het afscheid te regelen. Hoe lastig het ook kan zijn, dit hoort ook bij ons beroep. Het is een dankbare taak.” 

Connie’s hart voor kraamzorg

Het werd al vaker gevraagd wanneer Connie voor zichzelf zou beginnen. Veel gezinnen waar ze eerder had gekraamd, wilden haar graag weer terug na de geboorte van een broertje of zusje. “Nu ik zelfstandige ben is het heel fijn dat ik aan die vraag kan voldoen. De een-op-een contacten, vanaf de intake tot de laatste dag van kraamweek.  Eén gezicht voor het gezin in zo’n belangrijke, indrukwekkende periode. Dat waarderen de mensen enorm! Ik merk dat de gezinnen om die reden voor ‘Connie’s hart voor kraamzorg’ kiezen.”

www.connieshartvoorkraamzorg.nl

Dit vind je vast ook leuk:

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Akkoord en doorgaan Meer info