Ga terug
–+ servings
Gehaktbrood

Gehaktbrood met spek en gepofte aardappel van de Yakiniku

Bargoed, Perpolder & Yannick Mahu en Bas Kindt
Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @kooplokaalzeeuwsvlaanderen!
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 50 gram bloem van de molen
  • 1 sjalot
  • 50 gram wortel
  • 50 gram bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • 80 ml Barbier Irish Stout
  • 300 gram rundergehakt
  • 2 eieren
  • 75 gram oude kaas geraspt
  • ontbijtspek
  • 1 theelepel worcestershiresaus

Gepofte aardappel van de Yakiniku

  • 4 polderaardappels
  • olijfolie
  • peper, grof zout, knoflook en rozemarijn

Gerookte shiitake (bijgerecht)

  • 400 gram shiitake
  • 1 sjalot
  • rookhout

Bereidingswijze
 

  • Snipper de sjalot, hak de knoflook en snijd fijne brunoise (kleine blokjes) van de wortel en bleekselderij.
  • Stoof het geheel aan tot het beetgaar is.
  • Blus af met het bier en reduceer tot het vocht bijna helemaal verdampt is.
  • Voeg de bloem tot het vocht is gebonden aan de groenten.
  • Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Kneed het mengsel samen met het gehakt, de eieren en de kaas. Kneed dit met de hand tot het mengsel net bij elkaar blijft.
  • Breng op smaak met worcestershiresaus en peper en zout.
  • Verwarm de Yakiniku voor op 170 graden, met een heat deflector voor indirecte warmte (of een andere barbecue waarmee je de temperatuur kunt regelen en waar een deksel op zit).
  • Vorm het gehaktmengsel in de gewenste vorm en bekleed het met plakken ontbijtspek.
  • Plaats op de Yakiniku tot het gehaktbrood een kerntemperatuur bereikt heeft van 70 graden.

Bereidingswijze gepofte aardappel van de Yakiniku.

  • Leg het grof zout in een hitte bestendig bakje.
  • Wrijf de gewassen polderaardappels in met olijfolie, peper en knoflook.
  • Plaats ze op het zout en rozemarijn.
  • Pof ze in de Yakiniku indirect op 180 graden tot ze gaar zijn (afhankelijk van de grootte zal dit ongeveer 35-45 minuten duren).
  • Haal ze van de barbecue af, laat even afkoelen en wrijf het zout eraf.
  • Snijd een plak van 2 cm van de bovenkant af. Lepel de aardappel voorzichtig leeg en plet de inhoud met een vork. Breng dit op smaak met gehakte bieslook, peper, zout, citroensap en olijfolie.
  • Plaats alles terug in de aardappel en garneer met een schep zure room of yoghurt.

Bereidingswijze gerookte shiitake

  • Snijd de grote shiitake in 4 stukken (kleine snijd je in 2 stukken).
  • Verwarm de Yakiniku tot 50 graden met de heat deflector erop.
  • Leg de shiitake op het rooster en leg rookhout op de hete kolen.
  • Laat de shiitake 1 uur roken.
  • Snipper de sjalot.
  • Bak de sjalot aan in boter in de pan en bak de shiitake nog even kort mee.
  • Breng op smaak met zout en peper.
Trefwoord barbecue, hoofdgerecht