Kraakman in Biervliet

126

GPS wordt steeds belangrijker binnen de landbouw. Veel trekkers en landbouwvoertuigen zijn tegenwoordig uitgerust met een stuursysteem. Zo’n systeem helpt bij het bepalen van de exacte positie op het land en bij John Deere zelfs de meest logische route naar de verschillende percelen. GPS werkt continu en kan registreren onder alle omstandigheden. Bij Kraakman in Biervliet weten ze er alles van. Koen van de Voorde, bedrijfsleider bij Kraakman, vertelt over het bedrijf en de ontwikkelingen in de agrarische sector. 

Alles in huis voor de 2.0 boer

Koen van de Voorde werkt nu geruime tijd bij Kraakman. Hij heeft een opleiding aan de IVA in Driebergen gevolgd en de kennis over het verkopen komt hem goed van pas. Hij had altijd al affiniteit met de landbouw waardoor de keuze voor Kraakman een logische was. Hij ziet een paar belangrijke ontwikkelingen in de agrarische sector. “Door de schaalvergroting zijn er nu minder boeren, die groter zijn geworden. En je ziet dat deze boeren zich ontwikkelen tot grote ondernemers. Ze zijn vaak ook in meerdere takken actief zoals kippen, pootgoed of andere specialisaties. Ze volgen hun opleiding in Den Bosch of Wageningen bijvoorbeeld en gebruiken de nieuwste landbouwtechnieken.” 

Kostprijsbepaling

Kraakman speelt daarop in. “We zijn proactief en denken met de boer mee. Neem ons product Farmsight bijvoorbeeld dat we gebruiken bij de tractoren We kunnen de boeren er volledig mee ontzorgen, doordat er een vast uurtarief per draaiuur wordt berekend. We weten dat de kostprijsbepaling erg belangrijk is en zo weet men vooraf wat de kosten zijn voor een machine,” legt Koen uit. 

Advies, service en GPS

Er zijn drie pijlers die Kraakman hanteert. “Het begint met advies. De specialisten die we in huis hebben kunnen bij ieder aspect van het agrarisch bedrijf mee denken. Denk aan het onderhoud van de machines, aan GPS of andere specifieke zaken zoals advies over banden in combinatie met bodemdruk. De tweede pijler is onze service. Onze werkplaats is goed op orde, zodat we ook voor het onderhoud een goede service kunnen bieden. Er loopt goed opgeleid personeel rond dat kennis van zaken en ervaring heeft. De laatste pijler is natuurlijk GPS, waarbij we gratis het RTK GPS netwerk aanbieden aan onze klanten. Kraakman en John Deere zijn heel ver als het gaat om precisielandbouw. Ook de integratie van trekker en werktuig op isobus is één van onze specialiteiten waarin we voorop lopen. Tijd is geld en efficiënt werken is een pré! Ook niet John Deere klanten komen bij ons voor dit onderwerp. Belangrijk, zeker wanneer de marges scherp zijn.”

GPS

GPS is niet meer weg te denken in de moderne landbouw. “De laatste jaren zijn de technische ontwikkelingen erg snel gegaan. Vooral op elektronisch vlak is er enorm vooruitgang geboekt. John Deere loopt voorop met de komst van nieuwe GPS-systemen en allerlei andere handige hulpmiddelen, die de landbouwers zullen helpen met een efficiëntere bedrijfsvoering in de toekomst. Zoals we in alle branches zien, wordt het verzamelen van data steeds belangrijker. Denk aan het weerleggen naar verschillende instanties, het kunnen beslissen op basis van gegevens en trends van afgelopen jaren en nog veel meer. We zien dat wie data in handen heeft, zijn bedrijfsvoering nog beter kan oppakken. Hoe meer info de boeren hebben van hun bedrijf, hoe meer rendement ze kunnen behalen. Een mooi voorbeeld is het Myjohndeere-account waar automatisch alle GPS-informatie naar toe gestuurd kan worden. Al onze nieuwe trekkers staan automatisch in verbinding met het account. Ook plaats specifiek werken krijgt steeds meer betekenis. We zjin al volop bezig met taakkaarten waar de precisielandbouw vandaag de dag naar toe gaat.Je ziet het, we hebben alles in huis voor de 2.0 boer,” sluit Koen af. 

Foto: Kraakman Biervliet

- advertentie -

Dit vind je vast ook leuk: