Leenhouts Bedden in Schoondijke sluit de deuren

218

Leenhouts Bedden sluit de deuren op 31 december 2018. Tot die tijd worden de klanten zoals vanouds geadviseerd bij de aanschaf van een goed bed of fijn beddengoed. Els de Feijter kijkt terug op een mooie periode. 

Leenhouts, hoe het begon

Haar opa, Willem Leenhouts, begon als timmerman in de Veldstraat en kocht in 1927 zijn meubelzaak aan de Willemsweg 24 in Schoondijke. Toen het winkelpand in de oorlog tijdens een bombardement sneuvelde, herbouwde haar vader na de oorlog zijn nieuwe winkel aan het Dorpsplein 31. De plek waar Leenhouts Bedden nog altijd is gevestigd. 

Het meubelassortiment is in de loop van de jaren steeds aangepast aan de trends van het moment. “De stijl van de meubelen heeft grote veranderingen ondergaan. In de jaren ’50 werd vaak gekozen voor fauteuilstelletjes, 4 stoelen en een eetkamertafel, gecombineerd met twee bijpassende armstoelen, hoog of laag. Vanaf de jaren ’60 werd het bankstel populair. Tot de 70’er jaren werd de slaapkamer ingericht met een zogenaamd slaapkamerameublement. Dit bestond uit een ledikant, twee stoeltjes, een klein tafeltje, twee nachtkastjes en een 2- of 3-deurs kast. Allemaal in dezelfde stijl. Vanaf de 70’er jaren begon dit te veranderen en werd langzaam aan steeds meer los van elkaar gecombineerd. De stoeltjes verdwenen en men koos voor een toiletmeubel.”

Slaapkamerspecialist

Els weet alle data zo uit het hoofd op te sommen. Ze laat foto’s zien die mooi weergeven hoe Leenhouts Meubelen zich ontwikkelde tot Leenhouts Bedden. In december 1948 werd het eerste deel van de winkel gebouwd. In 1956 kocht haar vader de naastgelegen 10 meter aan waarmee hij het winkeloppervlak ruim kon verdubbelen. In 1990 besloten Els en haar man Frans zich toe te leggen op de complete slaapkamer. Op 16 november 1990 werd Leenhouts Slaapkamerspecialisten geopend. Els: “Ik ben heel blij dat we deze keuze gemaakt hebben. We hebben er stap voor stap een mooie naam mee weten op te bouwen. Voor ieder budget hebben we keuze. Onze klanten komen niet alleen uit Zeeland, wij leveren tot ver daarbuiten, zelfs buiten de landsgrenzen.” In 1998 is de zaak flink uitgebreid. Er kwam ruim 600 m2 bij en door de nieuwe gevel kreeg de winkel een heel andere uitstraling. 

Uitverkoop

Drie jaar geleden werd het besluit genomen om te starten met uitverkoop van showroommodellen. Toen Frans begin 2017 overleed, besloot Els de zaak nog even voort te zetten, met hulp van haar dochter Françoise. Eind van dit jaar gaan de deuren definitief dicht. De komende maanden wordt de voorraad uit magazijn en showroom verkocht. Els: “Het is een mooie gelegenheid om te profiteren van de unieke keuze uit kwaliteitsproducten op slaapgebied. Lattenbodems, boxsprings, matrassen kasten/dressings, hoeslakens, dekbedden en dekbedsets, kussens. Kortom, alles wat de slaapkamer nodig heeft én tegen zeer aantrekkelijke prijzen!” 

Te koop

Het pand van Leenhouts Bedden staat te koop. “Het is een pand dat voor veel doeleinden geschikt gemaakt kan worden. Puur bedrijfsmatig, als kantoor, opslag of showroom. Ook is het mogelijk om een deel van het pand te verbouwen naar woonruimte zodat wonen en werken gecombineerd kan worden. Zeker nu het Dorpsplein in Schoondijke een facelift heeft ondergaan, biedt dit pand in het hart van Schoondijke mooie kansen,” vertelt Els.

Tot het moment daar is, geniet Els nog volop van haar winkel en de klanten. De winkel is op woensdag, donderdag en vrijdag open en op afspraak. 

Dit vind je vast ook leuk: