Met mindfulness training weer met aandacht leven

Lien Keijl van De Witte Wind uit Groede is mindfulness trainer en leert hoe je rust en ruimte kan brengen in je hoofd, lichaam en leven.

49

De cijfers zijn schrikbarend en waarschijnlijk kennen we veel mensen om ons heen die er last van hebben. Of misschien ervaar je het zelf. Gelukkig is er is wat aan te doen. Met mindfulness. Lien Keijl van De Witte Wind uit Groede is mindfulness trainer en leert hoe je rust en ruimte kan brengen in je hoofd, lichaam en leven. In 2019 verzorgt ze een jaartraining van 5 weekenden in februari, april, juni, september en november in Centrum Qi in Breskens. Op 23 januari organiseert Lien een vrijblijvende informatie-avond over de training. 

Wetenschappelijk onderzoek Het Universitair Medisch Centrum Radboud in Nijmegen heeft in 2017 een wetenschappelijk centrum voor mindfulness geopend. Hier wordt fundamenteel onderzoek gedaan naar onder meer de effectiviteit van mindfulness. Uit cijfers blijkt dat: 1,2 miljoen Nederlanders anti depressiva gebruiken, 1 of 5 een angststoornis krijgt, 1 op 7 een burnout en 1 op 5 een depressie.

Mindful leven

Veel mensen weten niet precies wat het inhoudt, vertelt Lien. “Mindfulness betekent aandachtig zijn, opmerkzaam zijn, gewaar zijn. Mindful leven betekent met aandacht leven. Meer en meer met de volledige aandacht in het huidige moment aanwezig zijn. Hier en nu. Met mindfulness leer je bewust omgaan met stress en spanning. Je komt nadrukkelijker ‘aan het stuur te zitten’ van je eigen denkgeest en je emoties. Ze gaan minder met je aan de haal. Maar mindfulness brengt ook meer en intenser genieten. Het leven wordt makkelijker en voelt rijker aan.”

Je gedrag veranderen

Tijdens de trainingen leert Lien de deelnemers verschillende mindfulness meditatieoefeningen. Zo trainen ze hun brein intensief waardoor men meer rust, helderheid en ontspanning ervaart. Lien: “Je leert in de training om je leven te veranderen door je gedachten te veranderen. Het zijn namelijk je gedachten over een gebeurtenis die een bepaald gevoel geven en nooit de gebeurtenis zelf. Niet makkelijk, omdat je die gedachten eerst mag leren observeren. Als je weet wat je denkt en waarom je dat denkt kan je dat veranderen. Stap voor stap, dag na dag, week na week. En zo buig je oude conditioneringen om naar nieuwe en die leiden tot een andere manier van leven.”

Ook geeft Lien ‘huiswerk’ mee. “Er zijn meerdere trainingen nodig om tot gedragsverandering te komen. Hier is veel onderzoek naar gedaan. Daaruit is gebleken dat – als je ook oefent met het materiaal dat wordt aangeboden – het ook de veranderingen geeft die je wenst. Zo werk je naar meer rust, ruimte en richting in je leven.”

-advertentie-

De Witte Wind

Voorstraat 46

4503 BK Groede

lucky13@zeelandnet.nl

Mobiel: 06-25033286

http://www.zijninzeeland.nl

- advertentie -

-advertentie-

Dit vind je vast ook leuk: