Tekst en fotografie: Kim de Booij
Een opa en oma die op de markt zaden en moestuinplanten verkochten. Een vader die dit familiebedrijf flink uitbreidde met bloemen en tuinplanten. Henk de Bruijn heeft het van geen vreemde. “Als kleine jongen vond ik het al leuk om met mijn vader naar de markt te gaan. Lekker buiten en onder de mensen zijn.”
En dat doet hij nu nog steeds. Maar wel heel anders dan zijn vader dat deed. “Mijn vader was heel aanwezig. Zo ging dat vroeger hè. Marktkooplui stonden veel te roepen en degene met het meeste lawaai verkocht het beste. Ik verbaasde me er soms over hoe mijn vader meerdere gesprekken tegelijk kon volgen en tussendoor nog moppen kon tappen ook.”
Rustiger
Tegenwoordig gaat het er wat rustiger aan toe op de markt. “Ja, en niet alleen in dat opzicht helaas. In de tijd van mijn vader was het altijd ontzettend druk, vooral ook met Belgen. Die gouden tijden zijn voorbij.” Toch mag Henk niet klagen, want moestuinen zijn weer terug ‘in’. “Mensen zijn bewuster bezig met hun eten en willen weten waar het vandaan komt. Beter dan uit je eigen moestuin kun je het niet hebben. Zeker wanneer je biologische meststoffen gebruikt.”
Maart, april begint het moestuinseizoen weer. “Dan begint de moestuinier met planten. Franse aardappeltjes bijvoorbeeld. Honderd dagen later eet je ze heerlijk met schil uit de oven. Na de ‘koude teelt’ begin je vanaf mei met de ‘warme teelt’, courgettes, aubergines, komkommer en zo. In mei, juni, juli plant je de wintergroenten zoals spruiten, boerenkool en paksoi. En dan heb ik het nog niet eens over de mooie sierbloemen en -planten gehad.”
www.moestuinenbloem.nl
Henk zou zo nog uren door kunnen praten over zijn mooie vak. Deze passie deelt hij gelukkig met zijn vrouw. Zij runt sinds 2015 hun online webshop www.moestuinenbloem.nl, die onlangs nog bekroond is met het Webwinkel Keurmerk. “Het gaat harstikke goed. We versturen jaarlijks duizenden pakketten door heel de Benelux.” Overweegt Henk om hier wellicht in de toekomst alle pijlen op te richten en de markt te verlaten? “Ik denk er wel eens aan. De markt is soms, vooral in het hoogseizoen, echte topsport. Je draait makkelijk 16 uur op een dag. En je ziet ook dat de markt niet meer zo goed in het drukke schema van mensen past. Ik weet het nog niet. Ik zou de collega’s en klanten wel erg gaan missen. Misschien dat een overstap naar verkoop via een winkel aan huis nog wat is. De tijd zal het leren.”