Musicsande

Iedereen in West Zeeuws-Vlaanderen die een muziekinstrument bespeelt, kent Musicsande in de Brouwerijstraat.

284

Iedereen in West Zeeuws-Vlaanderen die een muziekinstrument bespeelt, kent Musicsande in de Brouwerijstraat. Patrick en Lia Geerts verkopen niet alleen instrumenten en accessoires, maar bieden ook onderhoud en reparatieservice én muzieklessen aan. Patrick startte in 2009 met de muziekwinkel en -school. Een speciaalzaak die in het aanbod van Oostburg zeker niet mag ontbreken!

Liefde voor muziek

Patrick maakte al vroeg kennis met muziek. “Mijn vader nam me op 6-jarige leeftijd mee naar de plaatselijke fanfare. Ik was toen eigenlijk veel te klein om al iets te kunnen doen, maar ik mocht op de grote trom slaan. De liefde voor muziek begon pas toen ik een jaar of 12 was. Eerst vond ik het saai, maar dat veranderde toen ik zelf een instrument mocht kiezen. Ik ben toen naar de muziekacademie gegaan en daarna naar het conservatorium.”

Klein begonnen

In 1999 werd Patrick dirigent bij muziekvereniging Excelsior, waar ook zijn echtgenote Lia vandaan komt. In Zuidzande gaf Patrick muzieklessen, maar toen er steeds meer leerlingen bijkwamen, verhuisden ze naar Oostburg. “We zijn hier gaan wonen omdat Oostburg heel centraal ligt in West Zeeuws-Vlaanderen. Oostburg is van alle gemakken voorzien zoals voldoende winkels, supermarkten, politiekantoor, ziekenhuis en het Zwincollege. We hebben hier bijna het hele jaar door toeristen die eens aanlopen of mensen die gericht langskomen voor hun benodigdheden. Dat is volgens ons ook de kracht van Oostburg omdat we allemaal speciaalzaken zijn.”

Muziek voor iedereen

Patrick verzorgt de koperblaasinstrumentlessen, scholenprojecten en AMV-cursussen. Daarnaast zijn er verschillende docenten die op zelfstandige basis lessen verzorgen in de muziekschool aan de Volderstraat in Oostburg. Jong en oud is welkom, vertelt Patrick. “Kinderen komen bij ons hun eerste muzikale stapjes zetten, maar ook volwassenen vinden het leuk om een instrument te leren bespelen.” Wat muziek met je doet? “Van muziek worden we rustig en het ontspant waardoor je geniet van wat er rondom je gebeurt. Als kinderen en volwassenen een instrument leren bespelen, komen ze erachter dat het spelen van hun eigen deuntje toch meer met hen doet. Heel mooi om dat te zien gebeuren.” 

Toekomst

Regelmatig verzorgt Patrick projecten op basisscholen, om de jeugd warm te maken voor muziek. Patrick hoopt dat alle muziekverenigingen nog lang overal concerten mogen blijven spelen. “De cultuur van de muziekverenigingen is belangrijk, waar ieder op zijn eigen niveau kan spelen. Ik hoop dat de jeugd zich blijft interesseren en inzetten in muziek zodat iedere muziekvereniging voldoende aanwas blijft houden. Het lokale cultuuraanbod, waar muziekonderwijs onderdeel van is, is daarom zo belangrijk voor onze streek. Zeker voor de mensen die hier wonen zodat ze dichtbij les kunnen volgen. En laat ons hopen dat het cultuuraanbod betaalbaar blijft voor iedereen. Eigenlijk mag de prijs voor niemand een belemmering zijn om te genieten van al het moois dat cultuur ons te bieden heeft.”

Foto: Joyce Caboor

Dit vind je vast ook leuk: