Passie voor de markt

65

Tekst en fotografie: Kim de Booij 

Je moet ’s ochtends ontzettend vroeg beginnen en bent vaak pas ’s avonds laat klaar met werken. Het zijn lange dagen voor een marktkramer. Maar toch doen ze hun werk met veel plezier. “Het is soms lastig uit te leggen”, beaamt Jacky Ghijsels. “Ik weet ook niet wat het is. Je rolt er gewoon in. Zelf ben ik erin geboren en ik zou niks anders willen.” 

-advertentie-

In 1960 begonnen Jan en Jaap Ghijsels, opa en vader van Jacky, met Vishandel Ghijsels. “Ik vond het als kind al leuk. Nadat ik klaar was met de hotelschool, wilde ik dan ook heel graag in het bedrijf beginnen. Dat was in 1984. Ik was toen 18 jaar oud.” Was het de vis, het product, dat Jacky zo aantrok? “Niet eens zozeer. Ik was en ben vooral heel erg geïnteresseerd in voeding. Ik kook ook graag zelf. Dus als mijn opa en vader in het vlees hadden gezeten, was dat ook prima geweest.” 

Dat Jacky graag kookt, komt vandaag de dag wel erg goed van pas. “Veel mensen willen graag kant-en-klare vismaaltijden. Niet alleen volledig gefileerde vis, maar vooral kant-en-klare roerbak- en ovenschotels. Dat zie je steeds meer. In ons kraam gaat het al om ongeveer de helft van onze producten. Vooral de Nederlandse klanten vragen ernaar. De Belgen zijn in dat opzicht nog iets bourgondischer, die koken nog liever alles zelf.” 

Ook het marktgebeuren trekt Jacky enorm. “We hebben veel vaste klanten, maar er komt ook altijd nieuw volk, dat is zo leuk. Ook de verschillende locaties Hulst, Oostburg, Knokke, Breskens en Evergem maken het mooi. Het blijft een beetje een kermisgebeuren. Alleen verkopen we geen plezier, maar eten”, lacht Jacky. 

Die lach lijkt erfelijk, want als we Jacky’s zonen Ricky en Robin ontmoeten, staan beiden met een brede glimlach in het viskraam. “Zij gaan het bedrijf op termijn overnemen en daar ben ik heel blij mee”, zegt Jacky. “Je ziet toch veel slagers, bakkers en andere vaklieden sluiten omdat er geen opvolging is. Het lijkt wel of er minder ondernemers voor het ambacht geboren worden. Jammer.” 

Bij Jacky zelf is de passie onverminderd groot. “Ik werk nog altijd met plezier. Samen met mijn vrouw overigens, die ook meerdere dagen per week op de markt staat en iedere dag de volledige schoonmaak voor haar rekening neemt. Dat mag ook vermeld worden!” 

(Bijschrift bij foto: Jacky’s zonen Ricky en Robin) 

Dit vind je vast ook leuk:

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Akkoord en doorgaan Meer info