Peter de Vrieze, een bezige bij met een enorme passie voor voetbal

42

Hij heeft een mooi jaar om op terug te kijken, als kersverse voorzitter van voetbalvereniging AVC. En 2019 belooft ook veel goeds, want de presentatie van zijn boek ‘GO WEST… a football life’ staat gepland op 23 maart. Peter de Vrieze over zijn passie voor voetbal. 

Van jongs af aan

Peter is geboren en getogen in Aardenburg en komt uit een echt voetbalnest. “Mijn opa was geen fameuze voetballer, maar voetbal was voor hem wel alles. Zeker toen mijn vader begon te voetballen. Mijn opa ging altijd kijken. Ik was 7 jaar toen mijn opa vroeg of ik mee ging. En vanaf die tijd ging ik naar alle thuiswedstrijden”, vertelt Peter. 

Hij heeft zelf ook altijd graag gespeeld. “Toen ik 10 jaar was, begon ik met voetballen. Heel veel eerder kon toen nog niet. Ik was bijna elke dag met voetbal bezig. Zondag voetballen bij Aardenburg, zaterdag speelde ik vaak nog bij het arbeidersvoetbal van de regio Brugge. En dan ging ik doordeweeks nog zaalvoetballen. Ik speelde graag verdedigend. Toen ik 27 was, ging het helaas mis met mijn knie. Goed mis zelfs en ik werd een paar keer geopereerd, maar voetballen zat er niet meer in. Voetbal was mijn alles en ik baalde er toen zo van dat ik moest stoppen. Hoe moest dat nu verder?” 

Voorzitterschap

Peter ging aan de slag als vrijwilliger bij AVC en inmiddels is hij al 40 jaar lid van de voetbalvereniging.  Afgelopen jaar werd hij voorzitter. “Ik begon met het trainen van de jeugd, hielp later bij de onderhoudsklussen en kwam in het bestuur. Ik heb 12 jaar in het bestuur gezeten en heb het toen even op een laag pitje gezet. Maar toen in het voorjaar van 2018 werd gevraagd of ik de vertrekkend voorzitter Frans Reyniers wilde opvolgen, moest ik niet lang nadenken. Bij mij is alles groen zwart, mijn hart ligt bij AVC.”

Familieclub

En hoe bevalt het voorzitterschap tot nu toe? “Eerlijk gezegd: goed en niet goed”, antwoordt Peter heel resoluut. “Het gaat me goed af als voorzitter, ik heb er veel plezier in. Ik was net terug in het bestuur en het voelde alsof ik niet was weggeweest. We hebben als bestuur de afgelopen maanden al flink wat werk verzet. We hebben de restauratie van onze overkapte tribune voorbereid en groot onderhoud van het groen op het terrein uitgevoerd. En dat doen we allemaal samen. Het maakt niet welke functie je hebt, want een vereniging draai je samen. Dat saamhorigheidsgevoel, daar houd ik van. Ik wil van AVC weer een familieclub maken. Prestaties zijn belangrijk bij een voetbalvereniging, maar ook het recreatieve aspect. Ik vind het een prachtig gezicht om op zaterdagmorgen tijdens de jeugdwedstrijden gezinnen samen te zien. Toen onlangs twee jongens, afkomstig uit gezinnen die naar Nederland zijn gevlucht, enthousiast begonnen te vertellen hoe hun wedstrijd was geweest, raakte me dat. Dit is voor mij een soort bevestiging van die familieclub die je wilt zijn en waar iedereen zich welkom moet voelen.”

- campagne -

Jeugd

Het aantal jeugdleden is flink gegroeid bij AVC de afgelopen tijd. “Het is fantastisch wat Robbie Goossens, Steven de Croock en Bart van de Wijnckel de laatste jaren hebben gerealiseerd. Samen met de jeugdtrainers hebben zij er mede voor gezorgd dat we van 65 naar 130 jeugdleden zijn gegaan.”

Mentaliteit

Maar wat bevalt dan niet goed? “De mentaliteit in het voetbal. Ik zie dat die is veranderd. Niet bij iedereen uiteraard, maar ik bedoel dan de inzet en de manier waarop men tegenwoordig lid is. Voor mij is voetbal een teamsport, waarbij je deel uitmaakt van een vereniging. Ik vond het vroeger verschrikkelijk als de winterstop en zomerstop er aan kwamen. Een feestje of werken? Dat kwam na de training of de wedstrijd pas. Ik wilde zo graag voetballen, maar ik mis bij dat enthousiasme bij sommige voetballers. Daar kan ik me aan ergeren. Wij als vereniging komen er ook organisatorisch mee in de knoei. Het randgebeuren gaat wel door, maar door afmeldingen is het soms lastig om wedstrijden door te laten gaan. De redenen waarom men zich afmeldt, gaan er bij mij niet in. Werk, een verjaardag, een vriendin. Ik probeer het te accepteren, maar het lukt niet. Ik wil het graag goed doen, maar dit is vechten tegen de bierkaai. Daar word ik wel eens wakker van ’s nachts. Maar ik heb mezelf voorgenomen dat we ons nu vooral moeten richten op de jeugd van AVC, want daar zie ik veel kansen.”

Chelsea

Het is een bezige bij, die Peter. Naast zijn voorzitterschap bij AVC runt hij zijn bedrijf De Vrieze Cleaning Solutions én is hij ook nog bezig met het schrijven van een boek. Het gaat over zijn belevenissen tijdens zijn bezoeken aan wedstrijden van Chelsea Football Club. Het is zijn andere passie. “Zo’n 25 jaar geleden was er een plekje over in de bus en ben ik voor het eerst meegegaan naar Engeland om naar een wedstrijd van Chelsea te gaan. Ik was vanaf het eerste moment verkocht: het stadion, de sfeer, de strijdlust op het veld en alles wat ik rond me zag. Het was precies hetzelfde gevoel toen ik mijn vrouw Ria voor het eerst zag!” 

GO WEST… a football life

Peter gaat nu zo’n 7 tot 8 keer per jaar naar een wedstrijd. In al die jaren maakte hij zoveel belevenissen mee, dat vrienden al vaker tegen hem zeiden dat hij er wel een boek over kon schrijven. En dat heeft hij nu gedaan. “Frans Meijaard van Drukkerij Durenkamp heeft me eerst uitgelegd hoe ik het moest aanpakken. Er is veel tijd in gaan zitten, maar ik ben nu bijna klaar. Het belangrijkste vind ik dat mijn verhalen moeten raken en dat het boek leuk is om te lezen. Het schrijven ging me ook best goed af. Sommige dagen typte ik niet meer dan 100 woorden, maar vaak zat ik ’s morgens vroeg al achter de computer en was ik zo een uurtje bezig. Op 23 maart wil ik mijn boek presenteren, in de voetbalkantine van AVC uiteraard. Want daar is het allemaal begonnen”, besluit Peter zijn verhaal.  

Het boek ‘GO WEST… a football life’ is vanaf 23 maart 2019 te koop. De opbrengst gaat naar drie goede doelen: Stichting ALS, stichting KiKa en voetbalschool ARS.

-advertentie-

-advertentie-

Dit vind je vast ook leuk: