Peuters en ouderen gaan goed samen

63

In de woonkamer zijn de bewoners klaar met koffiedrinken. Een mevrouw zit in haar stoel lekker te slapen, een andere bewoonster kijkt televisie met een glaasje sap naast haar. Verderop aan tafel zitten vijf dames al te wachten. Als de grote kinderwagen met de 2- en 3-jarigen aan komt rijden, wordt er enthousiast gezwaaid. Laurens zwaait terug, hij heeft er zin in. Voor Ralph is het de eerste keer dat hij meegaat, hij kijkt de kat uit de boom. Jaide is al vaker geweest en stond in het kinderdagverblijf al te springen om weer naar de “oma’s” te gaan. Mieke blijft lekker rustig zitten totdat haar gordeltje wordt losgemaakt. 

Samen met pedagogisch medewerker Miranda Poppe gaan de peuters netjes een handje geven aan de bewoonsters. De stoelen worden met wat hulp naar achter geschoven, want iedereen wil wel een plekje vrij maken. Laurens kijkt nieuwsgierig achterom naar de slapende mevrouw. “Sssstt…. ze slaapt”, fluistert Jaide tegen hem, terwijl ze haar vingertje op haar lippen legt. Snel draaien ze zich weer om, want Miranda haalt de kleurpotloden tevoorschijn. Ze heeft kleurplaten mee van een clown, prinses en piraat, want het is bijna carnaval. De dikke potloodjes vinden hun weg naar de kinderhandjes en de door ouderdom gevormde handen. De tekeningen worden prachtig en krijgen een mooi plekje in de woonkamer. Trots kijken de peuters en bewoners samen naar hun resultaten. Na een uurtje gaan de jassen weer aan. Terwijl verzorgsters van Emmaus in de keuken de warme middagmaaltijd voorbereiden, neemt iedereen enthousiast afscheid van elkaar. “Daaaag, tot de volgende keer!”

Bezoek van de peuters van Kindercentrum Kidz ‘t Gabbertje

Over lastige zaken als krimp, vergrijzing en ontgroening wordt hier niet gesproken. Jong en oud komen hier fijn samen. Wel is er volop aandacht voor de mooie knutselwerkjes die worden gemaakt, wordt er samen gezongen of een leuk spelletje gedaan. Iedere keer kijken bewoners van het woonzorgcentrum Emmaus uit naar het bezoek van de peuters van Kindercentrum Kidz ‘t Gabbertje. 

Thema Carnaval

Ouderen gaan prima samen met kleine kinderen, merkt Miranda Poppe. Samen met haar collega’s Shannon Calon en Martine Lammens organiseert ze elke twee weken een bezoek met een kleine groep peuters aan de ouderen. Ze bereiden de peuters altijd voor op het bezoek aan Emmaus. De reacties van de kinderen zijn enthousiast, sommigen weten wat er komen gaat omdat ze vaker mee gaan. Het bezoek heeft altijd een thema. Deze keer is het Carnaval, over een tijdje staat Pasen centraal. De bezoekjes vinden nu ruim een jaar plaats. Ze duren een klein uurtje. “Dat is genoeg voor de ouderen”, vertelt activiteitenbegeleidster Christie Maenhaut. Samen met Kidz ‘t Gabbertje plant ze de bezoekjes in. “De peuters gedragen zich keurig, maar zo’n bezoek is toch een extra prikkel.” 

Dankbaar project

“De ouderen die nog mondig zijn, gaan in gesprek met de kinderen. Ze helpen met kleuren of doen mee met een spelletje,” vertelt Miranda. “Soms vertellen ze honderduit tegen me. Maar ook degenen die verder zijn in de dementie zie je genieten. Het is een fijn en dankbaar project!”

Ook met je advertentie hier staan?

Dit vind je vast ook leuk:

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Akkoord en doorgaan Meer info