De Plattelanders speelt ‘Familietrekjes’

Toneelvereniging De Plattelanders is een begrip in Zeeuws-Vlaanderen. Dit jaar voert de groep al 40 jaar toneelstukken op.

34

Terwijl dokter de Groot zijn speech voorbereidt voor het internationaal neurologen congres verschijnt een oude vriendin, die hem vertelt dat hun vroegere verhouding resulteerde in een dochter. Deze is inmiddels twintig jaar geworden en wil nu eindelijk haar vader ontmoeten. Hoewel dokter de Groot niet wil dat zijn vrouw het bestaan van zijn dochter te weten komt, zit het meisje beneden bij de receptie. Daarom zal een collega van de Groot, het “vaderschap” op zich moeten nemen… Dit alles zorgt voor de nodige humor.

Toneelvereniging bestaat 40 jaar

Toneelvereniging De Plattelanders is een begrip in Zeeuws-Vlaanderen. Dit jaar voert de groep al 40 jaar toneelstukken op. De leden – van speler tot decorbouwer – komen uit heel Zeeuws-Vlaanderen. De toneelstukken van De Plattelanders staan garant voor een gezellige middag of avond, met de nodige humor. De voorstellingen zijn dan ook bijna altijd uitverkocht.

Ontstaan uit de PJZ

De toneelvereniging werd in 1979 opgericht. De groep ontstond uit een aantal leden van de PJZ, de Plattelands Jongeren Zeeland. Zij hadden contact met streekschrijver Cor Schijve, van wie het stuk ‘Jaontje’ in het Ledeltheater werd opgevoerd in de periode. Hij had nog een stuk liggen, ‘Pastoor Zonnevijlle’, wat de PJZ-ers zijn gaan spelen. Het was meteen een groot succes en het stuk werd zes of zeven keer opgevoerd. Het Ledeltheater was uitverkocht, toen goed voor 465 plaatsen (bron: Zeeuwsch Landbouwblad, 22 januari 1993). Sindsdien zijn De Plattelanders niet meer weg te denken uit het Ledeltheater. En dit jaar speelt de vereniging voor de derde keer in De Halle in Axel.

Toneelseizoen

Het nieuwe theaterseizoen start voor De Plattelanders meteen na de laatste voorstelling. Het nieuwe stuk wordt dan uitgezocht voor de komende uitvoering. “Dat is niet altijd makkelijk”, vertelt Annemarie de Groote, bestuurslid van de toneelvereniging. “Als we een leuk stuk hebben gevonden, moet het passen bij het aantal spelers dat wij hebben. Dat lukt niet altijd meteen en dan moeten we verder zoeken. Als we het perfecte toneelstuk hebben, worden de rollen verdeeld. De eerste ideeën voor het decor, de rekwisieten en kleding worden uitgewerkt. In september beginnen we met de repetities, twee keer in de week. In de week voor de première oefenen we bijna iedere dag en zo leven we toe naar de voorstellingen.”

-advertentie-

De Plattelanders zijn hard aan het werk om weer iets moois op de planken te zetten. Dit jaar hebben ze gekozen voor de klucht ‘Familietrekjes’ van Ray Cooney. Richard van de Vijver is regisseur, voor het eerst dit jaar.

Van Dale(n)

De Plattelanders hebben een ook jeugdgroep, vertelt Annemarie. “We hebben een heel leuk team dat voor de jeugd iets op de planken zet. Dit jaar heeft regisseur Monika van de Ree een zelfgeschreven stuk over onze lokale held, Van Dale iets geschreven. Het stuk gaat over een meisje dat zich anders voelt dan de anderen. En in deze tijd is het lastig om anders te zijn. Als ze met school naar een museum gaan, begint er een groot avontuur…” De jeugdgroep voert dit jaar voor de zesde keer een eigen stuk op.

Voorstellingen 2019

Familietrekjes: zaterdag 2 februari, 9 en 16 februari om 20.00 uur en zondag 17 februari om 14.00 uur in het Ledeltheater in Oostburg. Zondag 24 februari om 14.00 uur in de Halle in Axel.

Van Dale(n): zondag 3 februari om 13.00 uur en op vrijdag 8 februari om 20.00 uur in het Ledeltheater.

Ook naar een voorstelling? Kaarten zijn verkrijgbaar via www.deplattelanders.nl.

-advertentie-

-advertentie-

Dit vind je vast ook leuk: