De markt beleef je samen
Op hun ‘vrije’ maandag is het eigenlijk ook nog flink aanpezen. De jampotjes zijn net gevuld met rabarberjam en de volgende pan met rabarber staat al te wachten om gekookt te worden. De kaasbestelling is die ochtend bezorgd en opgeruimd. Jean en Annelies Scheele van ’t Kaasboerinnetje hebben het er maar druk mee. Maar voor een praatje hebben en maken ze altijd tijd!
Eigen baas
Annelies leerde het vak kennen toen ze voor De Kaaskoning ging werken, iedere zaterdagmorgen op de Markt in IJzendijke. Toen haar baas Johan van der Krieken aankondigde dat hij zou stoppen, moest Annelies er niet lang over nadenken. “Ik had eerst wel mijn twijfels, zou ik het wel kunnen? Maar toen zelfs klanten vroegen of het toch echt niets voor mij was, ben ik ervoor gegaan. Binnen 4 weken hadden we alles geregeld en in september 2006 stond ik daar dan, helemaal alleen en eigen baas. Ik heb er nog nooit een moment spijt van gehad!”
Sociale functie
Na de weekmarkt in IJzendijke volgde al snel een vaste plaats in Sluis, Aardenburg en Terneuzen. Later kwamen daar ook Groede en Breskens bij. De week was zo al snel gevuld en Jean kwam erbij in de kaaswagen. Van loonwerker naar marktkoopman, het ligt hem wel. “We vullen elkaar goed aan, hebben onze eigen taken en vinden het leuk om samen te werken. Dat kan niet ieder koppel zeggen,” vertellen ze lachend. “Het werk is zo leuk. Je krijgt zoveel verschillende mensen aan je kraam. Per dorp merken we zelfs verschillende mentaliteit. Overal is het anders. We genieten van die band met onze klanten. Praten over lekkere kaas verveelt ons nooit en zelfs wij krijgen regelmatig tips en leuke recepten van klanten. De weekmarkt heeft zo’n mooie sociale functie omdat we levendigheid brengen in een dorp. Mensen die een praatje met elkaar maken, de kinderen die ravotten op de markt. Zeker in een tijd waarin de leefbaarheid in sommige plaatsen minder wordt, is de weekmarkt een aanvulling.”
Aanpassen openingstijden
In 2012 zijn ze in hun nieuwe wagen begonnen. Deze heeft een mooie vitrine waarin de kazen liggen, van Hollandse jonge tot brokkelkaas en een groot assortiment uit diverse landen. Ze verkopen er ook noten bij. “Op alle markten waar wij komen, vind je geen notenboer. We merkten dat we mensen van de markt moesten wegsturen omdat er geen nootjes waren. Dat vonden we zonde, dus we hebben toestemming gevraagd om die ook in ons assortiment te kunnen opnemen. Het is een aanvulling!” Er zit zeker nog toekomst in de weekmarkt, vinden Jean en Annelies. “Graag zouden we wel de markttijden beter afstemmen op tweeverdieners. We merken bijvoorbeeld in Groede dat rond 17.30 uur veel mensen na hun werk nog even om kaas komen. Hoe fijn zou het zijn als we op meer plaatsen wat langer kunnen blijven staan!”