
Uiensoep met zuurdesem crouton en oude kaas
Wat heb je nodig?
Ingrediënten
- 60 g roomboter
- 25 gr olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 2 tak tijm
- 1 laurierblaadjes
- 6 grote witte uien in dunne plakken
- 25 cl madeira
- 1 el bloem
- 2 liter groentenbouillon
- zuurdesem stokbrood
- 150 g oude kaas
Bereidingswijze
- Smelt de boter en olijfolie op laag vuur in een hoge pan
- Voeg de tijm, knoflook, laurierblaadjes en de uien toe
- Smoor de uien 20 minuten en roer af en toe
- De uien moeten glazig en zacht worden maar niet verkleuren, zo komt de natuurlijke zoete smaak van de ui naar boven
- Voeg de bloem toe, roer goed. Voeg de madeira toe en kook uit
- Schenk de bouillon erbij en breng op smaak met peper en zout
- Kook alles op en laat een half uur zachtjes koken
- Zet ondertussen de grill aan
- Snijd het stokbrood en bestrooi elk gesneden stukje met wat geraspte kaas
- Leg de broodjes een paar minuten onder de grill tot de kaas smelt en goudbruin kleurt
- Schep de soep in kommen
- Serveer de soep, met in elke kom een kaascrouton
Leuk om te weten
Wanneer kun je het beste uiensoep maken?
In Zeeuws-Vlaanderen zijn uien uit de streek het hele jaar door verkrijgbaar, dus wat ons betreft is het altijd een goed moment voor een lekkere uiensoep!Over de chefkok
Marcin Beaufort werkt het recept voor dit gerecht voor ons uit. Hij komt uit Cadzand en is een energieke veertiger die zijn opleiding genoot in de gerenommeerde hotelschool Ter Groene Poorte. Als gediplomeerd kok ging hij aan de slag in restaurants in België, Nederland, Groot-Brittannië… en ver daarbuiten. En deze internationale leerschool heeft Marcin geen windeieren gelegd, want de brede basis aan keukenkennis en ervaring laat hem nu toe om zijn grootste passie uit te oefenen: culinair advies geven om betere gerechten te bereiden én dus (nog meer) tevreden gasten te maken.
Marcin Culi-advies | kok aan huis | workshops
www.marcinbeaufort.nl | info@marcinbeaufort.nl | +31 652302188