Veldsla: een veelzijdig streekproduct!

43

Als het voorjaar begint, komen er ook weer heerlijke streekproducten op de markt. Een van de meest populaire seizoensgebonden producten is veldsla, ook bekend als ‘Hollandse sla’. Deze sla wordt geteeld in verschillende delen van Nederland en wordt vaak gebruikt in salades, soepen en als bijgerecht bij veel maaltijden.

Veldsla

Veldsla is een bladgroente die veel voedingsstoffen bevat en ook een lage calorieëngehalte heeft. Het is rijk aan vitaminen en mineralen zoals vitamine C, calcium en ijzer. Het bevat ook antioxidanten die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Door zijn voedingswaarde is deze sla een goede keuze voor een gezonde en evenwichtige voeding.

Teelt

In Nederland is de teelt van veldsla voornamelijk geconcentreerd in de regio’s Westland, Venlo en het Noord-Hollandse Wieringermeer. De groente wordt vaak geteeld op onverwarmde kassen of op open velden met behulp van beschermfolie. Dit maakt het mogelijk om de sla te telen tijdens de koudere maanden en in het vroege voorjaar.

Veldsla in je gerechten

Veldsla is een veelzijdige groente die je op veel manieren kunt verwerken in gerechten. Het wordt vaak rauw gegeten als salade of toegevoegd aan sandwiches en wraps. Het kan ook worden gestoomd of gekookt en gebruikt als bijgerecht bij vlees of visgerechten. Daarnaast kan veldsla ook worden gebruikt in soepen, stamppotten en smoothies. En wat denk je van veldsla in onze Zeeuws-Vlaamse stamppot pik in ‘t potje?

Seizoensgebonden

Veldsla is een seizoensgebonden groente die je het beste kunt eten wanneer het vers is. Door te kiezen voor streekproducten zoals veldsla, draag je bij aan de lokale economie en verminder je de ecologische voetafdruk van het voedsel dat je consumeert. Het kiezen voor seizoensproducten betekent ook dat je de smaak en de voedingswaarde van het voedsel kunt maximaliseren.

In Nederland is veldsla beschikbaar vanaf de late winter tot het vroege voorjaar. In deze maanden kun je de verse sla vinden bij boerenmarkten en lokale supermarkten. Als je veldsla koopt, let dan op de versheid van de bladeren en koop het bij voorkeur in kleine hoeveelheden, zodat het niet bederft voordat je het kunt gebruiken.

Heerlijke groente!

Kortom, veldsla is een heerlijk en gezond streekproduct. Het is een veelzijdige groente die je op verschillende manieren kunt verwerken in je gerechten en die bovendien rijk is aan voedingsstoffen. Door te kiezen voor streekproducten zoals veldsla, ondersteun je de lokale economie en verminder je de ecologische voetafdruk van het voedsel dat je consumeert. Dus waar wacht je nog op? Probeer deze heerlijke groente deze lente en geniet van zijn smaak!

Dit vind je vast ook leuk: