Verbouwing dorpshuis Waterlandkerkje bijna klaar

Op zaterdag 9 maart wordt het dorpshuis officieel geopend door de wethouders Peter Ploegaert en Chris van Vijver van de gemeente Sluis.

34

De laatste loodjes

Nog een laatste grote klus en dan is het dorpshuis helemaal opgeknapt. Als de vloer is gelegd, kunnen de eerste gasten komen voor een try-out. Op zaterdag 9 maart wordt het dorpshuis officieel geopend door de wethouders Peter Ploegaert en Chris van Vijver van de gemeente Sluis.

1300 uren

Het dorpshuis was hard aan een opknapbeurt toe. “De laatste verbouwing vond in 1975 plaats en in de tussentijd groeiden zelfs de plantjes al door vensterbanken heen. Het was echt nodig”, vertelt Ankie Feldbrugge. Ze is secretaris van de Stichting Beheer Dorpshuis en coördineert veel tijdens de verbouwing. Een groep van zo’n 30 vrijwilligers, waaronder ook de bestuursleden, helpt al sinds het begin mee met allerlei werkzaamheden. Ze hebben er al ruim 1300 uren in gestoken.

- advertentie -

Renovatie

Het opknappen van het gebouw kwam in twee fases tot stand. De gemeente had in 2016 een bijdrage van 100.000 euro toegezegd. De helft van dat bedrag kwam direct vrij voor de hoognodige renovatie van het pand. Ankie: “De gemeente heeft in 2017 de houten kozijnen vervangen en het stucwerk op de gevels werd vernieuwd. We zijn vervolgens zelf op zoek gegaan naar sponsoren en subsidies, om nog eens 50.000 euro bij elkaar te sprokkelen. En dat is gelukt!” Eind vorig jaar zorgden de vrijwilligers ervoor dat het gebouw helemaal gestript werd. Daarna startte de aannemer met de vernieuwde hoofdingang, een grotere tweede zaal en een vernieuwde toiletgroep. Er is een mooie keuken geplaatst, het binnenwerk is geschilderd en er is een nieuwe vloer gelegd.  “Dit alles werd mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de gemeente Sluis, het VSB-fonds, het Oranje Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds en veel sponsoren. Daar zijn we ontzettend blij mee.”

Try-out

En als alles klaar is, kan het dorpshuis weer functioneren zoals voorheen. “Ons dorpshuis is een echte ontmoetingsplaats voor onze inwoners en omgeving. Het kan wordengebruikt als vergaderruimte, voor verenigings-, sport- en dorpsactiviteiten en we kunnen het verhuren aan particulieren. Het dorpshuis bestaat nu uit een aantal ruimten die we afzonderlijk kunnen verhuren. Dat is ideaal!” Voordat de opening plaatsvindt, vindt eerst een try-out plaats. Zo’n vijftig gasten komen een hapje eten in het dorpshuis dat mogelijk wordt gemaakt door ‘De Stoofpot’. “De beste manier om erachter te komen of alles werkt zoals we willen. We kunnen ons daarna voorbereiden op de feestelijke opening op 9 maart. Iedereen is zaterdagavond van harte welkom voor de grandioze openingsact om 20.00 uur. Wat dat is, verklappen we natuurlijk niet. Je moet er gewoon bij zijn”, besluit Ankie enthousiast.

- advertentie -

-adverentie-

Dit vind je vast ook leuk: