Wereld van Sophie

339

Van een bezoekje aan Wereld van Sophie in Oostburg word je meteen vrolijk. De winkel staat vol met prachtige kleuren en de tafel achterin nodigt uit om zelf aan een haak- of breiwerkje te beginnen. Eigenaresse Sophie Callot staat je graag met raad en d(r)aad bij om de juiste draad, haak- of breinaald of het goede patroon te kiezen. 

Geschreven met hulp van Emma Maertens, Sharon Fatehmahomed, Sarah Mostert en Brittany Bonnet | Fotografie: Oscar van Beest

Jong geleerd

Sophie heeft jarenlang voor de klas gestaan, maar is nu de trotse eigenaresse van een fysieke winkel. Het avontuur begon in haar garage, maar uiteindelijk is het bedrijf zo groot geworden dat het niet meer in het huis paste. ‘De wol lag overal!’ vertelt Sophie. ‘Het werd uiteindelijk zo vol in huis, dat ik de knoop heb doorgehakt en dit pand heb gehuurd.” Haar tongval verraadt dat ze uit België komt en op de lagere school leerde ze haken en breien. De passie begon toen al. ‘Als je in België op school zit, krijg je ook haken en breien als vak.’

Van patroon tot verstelwerk

‘Ik verkoop wol, garen en andere benodigdheden. Ook haak- en breinaalden zijn hier te koop.” Sophie haalt haar spullen niet alleen uit Nederland, maar ook uit landen zoals Italië en Noorwegen. De bedrijven die haar wol leveren zijn milieubewust en brengen hun waar één keer per jaar naar Nederland om zo minder uitstoot te produceren. Sophie geeft ook workshops. ‘Je komt hier met patronen, je haak- of breiwerk of gewoon voor een les en ik help je.’ Sophie verleent ook diensten die je misschien niet zou verwachten. Zo repareert ze stukgegaan werk. Ze zoekt uit hoe het patroon in elkaar zit om het originele stukje zo te kunnen herstellen. 

Op de fiets

Sophie heeft het erg naar haar zin hier. “Het betekent heel veel voor mij om in West Zeeuws-Vlaanderen te zijn,’ vertelt ze. ‘Ik heb heel bewust naar deze plek gezocht om er te wonen en te werken.’ Je zult haar vaak op de fiets tegenkomen, want zo bezorgt ze de bestellingen van haar klanten. Zo ziet ze natuurlijk veel van de streek, maar de Kaas en Broodsedijk is toch wel haar favoriete plek. Ze vindt het heerlijk om er rond te lopen en foto’s te maken. Kijk maar eens op haar Facebookpagina en Instagram, want daar kom je regelmatig haar foto’s tegen!

- advertentie -

Dit vind je vast ook leuk: