Ga terug
+ servings
friet met stoverij en appelmoes

Friet met stoverij en appelmoes

Marcin Beaufort
5 van 1 stem
Dit recept geprobeerd?Vermeld @kooplokaalzeeuwsvlaanderen!
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1.5 kilo rundstoofvlees
  • 1 flesje Dutch Bargain Russian Stout
  • halve sinaasappel
  • 1 steranijs/ jeneverbes / laurierblaadje
  • 15 gram suiker
  • 1 liter kippenbouillon
  • 100 gram wortel
  • 1 ui
  • 50 gram prei
  • 1 pastinaak optioneel
  • 1 teentje knoflook
  • peper / zout / suiker
  • 1 bruine boterham
  • appelstroop

Appelmoes

  • 4 appels Elstar / Jonagold / Cox
  • 1/2 kaneelstokje

Bereidingswijze
 

Stoverij

  • Kook de Dutch Bargain Russian Stout (niet alles) met de specerijen en sinaasappel, om de alcohol te verdampen.
  • Bak het gekruide rundvlees in wat boter tot het mooi bruin gekaramelliseerd is.
  • Voeg het opgekookte bier met de specerijen en kippenbouillon samen, leg het vlees erin en zorg dat het net onder het kookpunt blijft tot ze gaar zijn.
  • Voeg het laatste half uur de blokjes wortel, pastinaak, een bruine boterham, een lepel mosterd en appelstroop toe.
  • Smaak af met peper, zout, suiker
  • Voeg nu het laatste beetje bier toe en dien op.

Friet

  • Schil en was de grote aardappels.
  • Snijd dunne frieten, zet ze in koud water met wat zout en laat een paar minuten staan.
  • Giet ze af en dep droog in een doek.
  • Pocheer de frieten in een frituur van 160°C tot ze gaar zijn.
  • Haal het mandje omhoog en zet de temperatuur naar 180°C.
  • Bak de friet krokant en bestrooi met wat fijn zout.

Appelmoes

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in 8 stukken.
  • Kook de appels en kaneel onder een deksel op klein vuur totdat ze hun vocht loslaten.
  • Haal nu het deksel eraf en kook voorzichtig tot moes. Roer regelmatig door.
Trefwoord hoofdgerecht, vlees