Ga terug
+ servings
Kerstmenu

Hert biefstuk of filet – pompoenpuree – aardappel Hasselback en rode wijnsaus

Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @kooplokaalzeeuwsvlaanderen!
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 stuks 150 gram hertenbiefstuk of filet
  • 1 rode pompoen Bijeen biologische boerderij
  • 50 gram olijfolie
  • 1 citroen
  • 60 gram ui
  • 25 gram boter
  • 100 gram champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/3 fles rode wijn ingekookt tot 125 g El Mare
  • 1/2 liter kippenbouillon
  • 40 gram room
  • 40 gram rode wijnazijn
  • 4 stuks aardappel van +/-7 cm Bijeen biologische boerderij
  • 100 gram roomboter
  • 1 klein bosje peterselie
  • bieslook stengels
  • dragon

Bereidingswijze
 

  • Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd in grove brokken van 3x3 cm.
  • Mix de olie met peper en zout.
  • Meng dit onder de pompoen door en leg alles op een bakplaat.
  • Gaar in een voorverwarmde oven van 180C.  Voor 12-15 minuten. Check de gaarheid.
  • Mix tot een gladde puree met een staafmixer.
  • Kruid af met een klein beetje Cayenne peper, zout, olijfolie en citroensap.

Rode wijnsaus

  • Bak de ui, champignons en 1 teen gehakte knoflook in de boter goudbruin.
  • Blus af met de kippenbouillon en ingekookte rode wijn.
  • Kook op, voeg room, peper, zout, dragon en suiker toe en kook voor de helft in.
  • Passeer en breng op smaak met de opgekookte rode wijnazijn.
  • Bind eventueel licht af met wat Maizena.

Aardappel Hasselback met kruidenboter

  • Was de aardappel, pak 2 houten lepels van gelijke dikte en leg ze op een snijplank.
  • leg er de aardappel tussen. Snijd met een scherp mes in tot op de lepels.
  • Herhaal dit over de gehele lengte van de aardappel, zo dicht mogelijk op elkaar.
  • Leg ze in een vuurvaste schaal.
  • Besprenkel met olijfolie, gehakte knoflook, peper zout en rozemarijn.
  • Gaar in de oven 180C +/- 25 minuten (dit kun je 's middags al doen).

Hertfilet

  • Kruid de hertenfilet met peper en zout.
  • Bak goudbruin aan in bruisende boter.  Bak elke kant 2-3 minuten afhankelijk van de dikte.
  • Draai het vuur uit en leg de hertenfilet op een prop aluminiumfolie.
  • Dek losjes af met aluminiumfolie en laat minimum 10 minuten rusten.

Kruidenboter

  • Snijd alle kruiden fijn en meng alles samen en bewaar de boter op kamertemperatuur, kruid met peper en zout.

Afwerking

  • Warm een oven voor op 180C .
  • Warm de Hasselback aardappel in de oven voor 8 minuten. Plaats het hert er na 4 minuten bij.
  • Warm de saus en de pompoenpuree op.
  • Schep een lekkere portie kruidenboter op de Hasselback aardappel.
  • Leg alles netjes op het bord (tip! Warm de lege borden voor 2 minuten in de magnetron)
Trefwoord bijgerecht, hoofdgerecht, vlees