Lokaal koken met JUMBO Breskens

door | nieuws

Stel zelf je 3-4 of 5 gangen kerstmenu samen vol met lekkere Zeeuwse, Vlaamse en Lokale smaken.

Aperitief hapjes

Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Gang Tapas
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuk droge worst Meetjesland
  • augurk en zoetzure uitjes
  • 12 aperatief kroketjes De Ambachterie
  • 12 Zeeuwse oesters
  • 1 citroen
  • Hierbas de las dunas met tonic
  • El mare; Paauw, rose bubbel wijn
  • Dutch Bargain; Seawise blond of glitter IPA (enkel in magnum)

Bereidingswijze
 

Droge worstmeetjesland

  • Snijd plakjes van de worst en leg op een plank met wat grove mosterd en ingelegde augurk en ui.

Aperitief kroketjes van de Ambachterie

  • Bak de aperitief kroketjes voor 5 minuten op 180C.

Zeeuwse oesters

  • Steek de oesters open met een oestermes en serveer met partjes citroen.
Trefwoord bier, schaal- en schelpdieren, vlees, wijn
Gerookte zalm met komkommer

Gerookte zalm met zoetzure komkommer, hangop van yoghurt en rode ui

Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gram gerookte zalm Quaars Visrokerij
  • 1 dungesneden komkommer
  • 50 gram sushi azijn
  • chili vlokken
  • klein bosje dille
  • 200 gram hangop van naturel yoghurt De Heerenhoeve
  • 1 limoen
  • 2 stuks rode ui Bijeen biologische boerderij

Bereidingswijze
 

  •  Snijd de komkommer in de lengte in lange strips met een dunschiller.
  • Snijd de hele komkommer op.
  • Bewaar 1 takje dille en kook de sushi azijn me de chili vlokken op en laat afkoelen.
  • Giet dit alles over de komkommer en bewaar in een afgesloten bakje (dit kan al 2 dagen op voorhand).
  • Schil en snijd de rode ui in partjes.
  • Kook 75 gram azijn, 75 gram water en 75 gramsuiker met ½ theelepel  zout op en voegde rode ui partjes toe. Kook 20 seconden door en laat afkoelen in het eigen vocht.
  • Leg de gerookte zalm op een mooi bord.
  • Lek de komkommer uit op een keukenpapiertje, rol ze losjes op en leg ze op de zalm.
  • Schep met een warme theelepel puntjes hangop van yoghurt op de zalm. 
  • Verdeel wat zoetzure rode ui partjes over de zalm.
  • Werk af met een partje limoen en de fijne takjes dille.
Trefwoord gerookte vis, ui, zuivel
Bisque

Bisque (soep) van schaaldieren, krokante groenten, garnalen en krab

Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Gang Hoofdgerecht, Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 wortel
  • 1 rode ui
  • 1 koolrabi
  • 1 liter bisque van schaaldieren Fieret's Vishandel
  • 100 gram verse room
  • 100 gram gepelde garnalen
  • 4 gamba's of gepelde scampi's
  • 100 gram krabstukjes
  • 3 limoenen

Bereidingswijze
 

  • Schil en snijd de wortel, ui en koolrabi in zeer fijne blokjes van 5 mm.
  • Kook 20 gram suiker, 30 gram limoensap en 30 gram water op en marineer hierin de blokjes groenten (dit kun je 2 dagen op voorhand doen).
  • Warm de bisque op. Gaar de scampi’s of gamba’s in de jus.
  • Verdeel de zoetzure groenten, garnaal en krabstukjes  in een diep bordje of kom.
  • Schenk er de warme bisque in en werk af meteen lekkere scheut verse room.
Trefwoord noordzeevis, schaal- en schelpdieren, zilte groente
Hert biefstuk

Hert biefstuk of filet – pompoenpuree – aardappel Hasselback en rode wijnsaus

Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 stuks 150 gram hertenbiefstuk of filet
  • 1 rode pompoen Bijeen biologische boerderij
  • 50 gram olijfolie
  • 1 citroen
  • 60 gram ui
  • 25 gram boter
  • 100 gram champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/3 fles rode wijn ingekookt tot 125 g El Mare
  • 1/2 liter kippenbouillon
  • 40 gram room
  • 40 gram rode wijnazijn
  • 4 stuks aardappel van +/-7 cm Bijeen biologische boerderij
  • 100 gram roomboter
  • 1 klein bosje peterselie
  • bieslook stengels
  • dragon

Bereidingswijze
 

  • Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd in grove brokken van 3×3 cm.
  • Mix de olie met peper en zout.
  • Meng dit onder de pompoen door en leg alles op een bakplaat.
  • Gaar in een voorverwarmde oven van 180C.  Voor 12-15 minuten. Check de gaarheid.
  • Mix tot een gladde puree met een staafmixer.
  • Kruid af met een klein beetje Cayenne peper, zout, olijfolie en citroensap.

Rode wijnsaus

  • Bak de ui, champignons en 1 teen gehakte knoflook in de boter goudbruin.
  • Blus af met de kippenbouillon en ingekookte rode wijn.
  • Kook op, voeg room, peper, zout, dragon en suiker toe en kook voor de helft in.
  • Passeer en breng op smaak met de opgekookte rode wijnazijn.
  • Bind eventueel licht af met wat Maizena.

Aardappel Hasselback met kruidenboter

  • Was de aardappel, pak 2 houten lepels van gelijke dikte en leg ze op een snijplank.
  • leg er de aardappel tussen. Snijd met een scherp mes in tot op de lepels.
  • Herhaal dit over de gehele lengte van de aardappel, zo dicht mogelijk op elkaar.
  • Leg ze in een vuurvaste schaal.
  • Besprenkel met olijfolie, gehakte knoflook, peper zout en rozemarijn.
  • Gaar in de oven 180C +/- 25 minuten (dit kun je 's middags al doen).

Hertfilet

  • Kruid de hertenfilet met peper en zout.
  • Bak goudbruin aan in bruisende boter.  Bak elke kant 2-3 minuten afhankelijk van de dikte.
  • Draai het vuur uit en leg de hertenfilet op een prop aluminiumfolie.
  • Dek losjes af met aluminiumfolie en laat minimum 10 minuten rusten.

Kruidenboter

  • Snijd alle kruiden fijn en meng alles samen en bewaar de boter op kamertemperatuur, kruid met peper en zout.

Afwerking

  • Warm een oven voor op 180C .
  • Warm de Hasselback aardappel in de oven voor 8 minuten. Plaats het hert er na 4 minuten bij.
  • Warm de saus en de pompoenpuree op.
  • Schep een lekkere portie kruidenboter op de Hasselback aardappel.
  • Leg alles netjes op het bord (tip! Warm de lege borden voor 2 minuten in de magnetron)
Trefwoord aardappel, pompoen, ui, vlees

Oude kaas;  kweeperengelei – walnoten – notenbrood 

300 gram oude kaas

1 Notenbroodje van Bakkerij Willemsen

1 potje kweeperengelei van El Mare

Walnoten – druiven

IJstaart van de Heerenhoeve

1 ijstaartje voor 4 personen

Suggesties wijn

Voor en tussengerecht

Witte wijn el mare; sterre

Hoofdgerecht

Rode wijn; el mare; Blomme

Kaas

El mare ; cathrinaatje (notenport)

Voor bij de koffie

Biezenhof; Likeurtje