Stel zelf je 3-4 of 5 gangen kerstmenu samen vol met lekkere Zeeuwse, Vlaamse en Lokale smaken.

Aperatief hapjes

Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @kooplokaalzeeuwsvlaanderen!
Gang Aperatief
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuk droge worst Meetjesland
  • augurk en zoetzure uitjes
  • 12 aperatief kroketjes De Ambachterie
  • 12 Zeeuwse oesters
  • 1 citroen
  • Hierbas de las dunas met tonic
  • El mare; Paauw, rose bubbel wijn
  • Dutch Bargain; Seawise blond of glitter IPA (enkel in magnum)

Bereidingswijze
 

Droge worstmeetjesland

  • Snijd plakjes van de worst en leg op een plank met wat grove mosterd en ingelegde augurk en ui.

Aperitief kroketjes van de Ambachterie

  • Bak de aperitief kroketjes voor 5 minuten op 180C.

Zeeuwse oesters

  • Steek de oesters open met een oestermes en serveer met partjes citroen.
Voorgerecht

Gerookte zalm – zoetzure komkommer – hangop van yoghurt – rode ui

Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @kooplokaalzeeuwsvlaanderen!
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gram gerookte zalm Quaars Visrokerij
  • 1 dungesneden komkommer
  • 50 gram sushi azijn
  • chili vlokken
  • klein bosje dille
  • 200 gram hangop van naturel yoghurt De Heerenhoeve
  • 1 limoen
  • 2 stuks rode ui Bijeen biologische boerderij

Bereidingswijze
 

  •  Snijd de komkommer in de lengte in lange strips met een dunschiller.
  • Snijd de hele komkommer op.
  • Bewaar 1 takje dille en kook de sushi azijn me de chili vlokken op en laat afkoelen.
  • Giet dit alles over de komkommer en bewaar in een afgesloten bakje (dit kan al 2 dagen op voorhand).
  • Schil en snijd de rode ui in partjes.
  • Kook 75 gram azijn, 75 gram water en 75 gramsuiker met ½ theelepel  zout op en voegde rode ui partjes toe. Kook 20 seconden door en laat afkoelen in het eigen vocht.
  • Leg de gerookte zalm op een mooi bord.
  • Lek de komkommer uit op een keukenpapiertje, rol ze losjes op en leg ze op de zalm.
  • Schep met een warme theelepel puntjes hangop van yoghurt op de zalm. 
  • Verdeel wat zoetzure rode ui partjes over de zalm.
  • Werk af met een partje limoen en de fijne takjes dille.

Bisque van schaaldieren – krokante groenten – garnalen – krab

Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @kooplokaalzeeuwsvlaanderen!
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 wortel
  • 1 rode ui
  • 1 koolrabi
  • 1 liter bisque van schaaldieren Fieret's Vishandel
  • 100 gram verse room
  • 100 gram gepelde garnalen
  • 4 gamba's of gepelde scampi's
  • 100 gram krabstukjes
  • 3 limoenen

Bereidingswijze
 

  • Schil en snijd de wortel, ui en koolrabi in zeer fijne blokjes van 5 mm.
  • Kook 20 gram suiker, 30 gram limoensap en 30 gram water op en marineer hierin de blokjes groenten (dit kun je 2 dagen op voorhand doen).
  • Warm de bisque op. Gaar de scampi’s of gamba’s in de jus.
  • Verdeel de zoetzure groenten, garnaal en krabstukjes  in een diep bordje of kom.
  • Schenk er de warme bisque in en werk af meteen lekkere scheut verse room.
Kerstmenu

Hert biefstuk of filet – pompoenpuree – aardappel Hasselback en rode wijnsaus

Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @kooplokaalzeeuwsvlaanderen!
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 stuks 150 gram hertenbiefstuk of filet
  • 1 rode pompoen Bijeen biologische boerderij
  • 50 gram olijfolie
  • 1 citroen
  • 60 gram ui
  • 25 gram boter
  • 100 gram champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/3 fles rode wijn ingekookt tot 125 g El Mare
  • 1/2 liter kippenbouillon
  • 40 gram room
  • 40 gram rode wijnazijn
  • 4 stuks aardappel van +/-7 cm Bijeen biologische boerderij
  • 100 gram roomboter
  • 1 klein bosje peterselie
  • bieslook stengels
  • dragon

Bereidingswijze
 

  • Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd in grove brokken van 3×3 cm.
  • Mix de olie met peper en zout.
  • Meng dit onder de pompoen door en leg alles op een bakplaat.
  • Gaar in een voorverwarmde oven van 180C.  Voor 12-15 minuten. Check de gaarheid.
  • Mix tot een gladde puree met een staafmixer.
  • Kruid af met een klein beetje Cayenne peper, zout, olijfolie en citroensap.

Rode wijnsaus

  • Bak de ui, champignons en 1 teen gehakte knoflook in de boter goudbruin.
  • Blus af met de kippenbouillon en ingekookte rode wijn.
  • Kook op, voeg room, peper, zout, dragon en suiker toe en kook voor de helft in.
  • Passeer en breng op smaak met de opgekookte rode wijnazijn.
  • Bind eventueel licht af met wat Maizena.

Aardappel Hasselback met kruidenboter

  • Was de aardappel, pak 2 houten lepels van gelijke dikte en leg ze op een snijplank.
  • leg er de aardappel tussen. Snijd met een scherp mes in tot op de lepels.
  • Herhaal dit over de gehele lengte van de aardappel, zo dicht mogelijk op elkaar.
  • Leg ze in een vuurvaste schaal.
  • Besprenkel met olijfolie, gehakte knoflook, peper zout en rozemarijn.
  • Gaar in de oven 180C +/- 25 minuten (dit kun je 's middags al doen).

Hertfilet

  • Kruid de hertenfilet met peper en zout.
  • Bak goudbruin aan in bruisende boter.  Bak elke kant 2-3 minuten afhankelijk van de dikte.
  • Draai het vuur uit en leg de hertenfilet op een prop aluminiumfolie.
  • Dek losjes af met aluminiumfolie en laat minimum 10 minuten rusten.

Kruidenboter

  • Snijd alle kruiden fijn en meng alles samen en bewaar de boter op kamertemperatuur, kruid met peper en zout.

Afwerking

  • Warm een oven voor op 180C .
  • Warm de Hasselback aardappel in de oven voor 8 minuten. Plaats het hert er na 4 minuten bij.
  • Warm de saus en de pompoenpuree op.
  • Schep een lekkere portie kruidenboter op de Hasselback aardappel.
  • Leg alles netjes op het bord (tip! Warm de lege borden voor 2 minuten in de magnetron)

Oude kaas;  kweeperengelei – walnoten – notenbrood 

300 gram oude kaas

1 Notenbroodje van Bakkerij Willemsen

1 potje kweeperengelei van El Mare

Walnoten – druiven

IJstaart van de Heerenhoeve

1 ijstaartje voor 4 personen

Suggesties wijn

Voor en tussengerecht

Witte wijn el mare; sterre

Hoofdgerecht

Rode wijn; el mare; Blomme

Kaas

El mare ; cathrinaatje (notenport)

Voor bij de koffie

Biezenhof; Likeurtje