Aardbeien

door | smaakmaker

Ooit al eens gehoord van frenzen of errebezems? Een mooie rode, glimmende aardbei, daar word je vrolijk van! De beste aardbeien koop je natuurlijk in de zomermaanden en ook in Zeeland zijn ze dan volop verkrijgbaar. Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt van mei tot september.  We hebben een heerlijk recept van panna cotta met karnemelk, aardbei en citroen voor je!

Wist je dat de aardbei vierde op de lijst van meest gegeten fruitsoorten in Nederland staat? Deze heerlijke zoete vruchten gedijen ook goed in Zeeland vanwege een combinatie van gunstige factoren in de provincie. Denk aan de vruchtbare bodem en ons gematigde zeeklimaat. Bij de aardbeientelers en de boerderijwinkels zijn de aardbeien uit volle grond de komende tijd weer volop verkrijgbaar. Met aardbeien kun je lekker variëren in de keuken: er zijn zoveel heerlijke gerechten en drankjes mee te maken.  

Aardbeien kunnen ook een verrassend element toevoegen aan hartige gerechten. De combinatie van zoet en hartig kan echt verrassende en smaakvolle resultaten opleveren! Wat denk je van een salade met aardbeien en geitenkaas of een aardbeiensalsa met rode ui, verse koriander, jalapeño en een vleugje limoensap? Ook lekker: voeg aardbeien toe aan je gebruikelijke gebraden kip recept voor een zoete en sappige twist. Serveer de kip met wat groene groenten en aardappelen voor een volledige maaltijd. 

Je bewaart aardbeien het beste bij een koele temperatuur. Aardbeien kneuzen gemakkelijk en beschimmelen snel. Ze zijn langer houdbaar met kroontje en als ze onafgedekt worden bewaard. Je kunt ze ook prima invriezen. Was de aardbeien niet voordat je ze opbergt, omdat het vocht kan bevorderen dat de vruchten bederven. Bewaar ze in plaats daarvan ongewassen in een vochtvrije verpakking. En tot slot: aardbeien zijn het lekkerst wanneer ze vers en op kamertemperatuur worden gegeten!