Smaakmakers
In onze streek hebben we veel smaakmakers die een plek verdienen op je bord of in je glas! Maak kennis met de smaakmakers uit onze polders en zee!
Wortel
Weet je dat wortels oorspronkelijk helemaal niet oranje waren, maar wit? De eerste wortels kwamen in de zeventiende eeuw met boten van de V.O.C. vanuit het Midden-Oosten naar Nederland. Inventief als de Nederlanders zijn, kregen de boeren het met kruisingen voor...
Aardbeien
Ooit al eens gehoord van frenzen of errebezems? Een mooie rode, glimmende aardbei, daar word je vrolijk van! De beste aardbeien koop je natuurlijk in de zomermaanden en ook in Zeeland zijn ze dan volop verkrijgbaar. Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt...
Asperges
Asperges zijn een van de meest geliefde groenten ter wereld. Wist je dat ze al duizenden jaren worden gegeten? Ze hebben een lange geschiedenis van culinaire toepassingen. Het aspergeseizoen begint in Zeeuws-Vlaanderen zo rond Pasen, als de witte asperges geoogst...
Kool
Gestoofd. Gekookt. Met aardappels gepureerd tot een dampende stamppot. Geroerbakt met oosterse kruiden. Ingelegd in het zuur. Verwerkt in ovenschotels, salades en soep. Kolen zijn niet weg te denken uit ons menu! In Zeeland is de bodem goed geschikt voor het telen van...
Het vloeiende goud: bier
In heel Zeeuws-Vlaanderen wordt al lang bier gebrouwen. Met de Vlaamse invloed is het niet gek dat de Zeeuws-Vlamingen hun eigen bier produceren. Het gebruik van lokale ingrediรซnten geeft bier gebrouwen in onze regio de overtuigende smaak van een echt streekproduct....
Eieren, of eiers in het Zeeuws-Vlaams
Een ei hoort erbij, zegt men wel eens. Nou, dat klopt in veel gevallen. Ei is een veelvoorkomend ingrediรซnt in allerlei recepten, zowel hartige als zoete. Een zondags ontbijt is niet af zonder gekookt eitje. En wat denk je van die uitsmijter op je boterham op zโn...
Walnoten
Hoe noem jij de walnoot? Okkernoot? Neutje? Of nog anders? De walnoot heeft heel wat benamingen. Walnotenbomen horen van oudsher in het Zeeuws-Vlaamse land. Je ziet ze vaak bij boerderijen, maar ook in de polders en het achterland tref je ze zomaar aan, een enkele...
Knolselderij
De prijs voor mooiste groente gaat knolselderij nooit halen, maar voor de verfijnde smaak scoort deze knol met zijn ruwe uiterlijk hoge punten. Knolselderij mag dan misschien horen tot de โouderwetseโ groenten, je blijkt er in de moderne keuken eindeloos mee te kunnen...
Blauwe bessen
In Zeeuws-Vlaanderen, omgeven door weidse polders en de zilte zee, gedijt een bijzondere lekkernij die niet alleen onze smaakpapillen verwent, maar ook een schat aan gezondheidsvoordelen biedt. We hebben het over de Zeeuws-Vlaamse blauwe bessen - heerlijke kleine...
Lekker lokaal: de nieuwe aardappel
De รฉchte aardappel liefhebber wacht er het hele jaar op; het nieuwe aardappelseizoen. De nieuwe aardappelen, ook wel primeuraardappelen genoemd, zijn slechts een korte tijd beschikbaar, dus wees er op tijd bij! Volle smaak en stevige structuur De nieuwe aardappel...
Rundvlees
Een Nederlander koopt gemiddeld ruim 15 kilo rundvlees per jaar. En dan hebben we het nog niet over het vlees dat door horeca, bedrijven, zorginstellingen e.a. afgenomen wordt. Een lekker gebakken biefstuk, snel baklapje of heerlijke gegrilde entrecote gaat er bij ons...
De pompoen
Als de herfst zijn intrede doet en de bladeren van kleur beginnen te veranderen, is er รฉรฉn groente waar je aan denkt: pompoenen. In tegenstelling tot andere groenten die in de late zomer of vroege herfst worden geoogst, zijn pompoenen op hun hoogtepunt in oktober....
Kersen in Zeeuws-Vlaanderen
Met het aanbreken van de zomer is het tijd om te genieten van een van de meest geliefde vruchten: de kers. Terwijl de kersenbomen bloeien en de vruchten rijpen, is het een prachtige tijd om te ontdekken hoe veelzijdig en verrukkelijk deze kleine, sappige vruchten...
Aardappel
Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen! Na rijst, tarwe en mais is de aardappel wereldwijd het belangrijkste voedselgewas. Het knolgewas is afkomstig uit Zuid-Amerika en naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers. Sinds de zestiende eeuw is de aardappel in veel...
Schaal- en schelpdieren
Eet lokaal in Zeeuws-Vlaanderen! De Zeeuwse Delta is een ideale plek voor de vangst en kweek van allerlei schaal- en schelpdieren. Denk aan mosselen, oesters, kreukels, scheermessen en kokkels. Maar ook grijze garnalen en Noordzee krab wordt hier gevangen. Deze twee...
Bruine bonen
Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen! Bruine bonen zijn de eetbare zaden van een peul dragende plant. Een stamboon die behoort tot de gewone boon. Je kunt deze peulvruchten vers, gedroogd of gekookt kopen. Teelt en seizoen In Nederland worden in de akkerbouw de...
Duindoorn
De duindoorn is een bladverliezende struik die je wijdverspreid op droge, arme grond aantreft. Omdat deze struiken gedijen op een kalkhoudende bodem en bestand zijn tegen zout en zeewind, zie je ze van nature in de duinen van de kuststreken. De duindoorn, met haar...
Suikerbiet
De naam verklapt het al: de suikerbiet (beetwortel, Beta Vulgaris) bevat veel suiker. Daarom wordt deze knolgroente verbouwd om suiker te winnen. Het is naast aardappels, tarwe en snijmais een van de meest geteelde gewassen in Nederland en Belgiรซ en ook in...
Zilte en zeegroenten
Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen! Zilte en zeegroenten zijn anders dan andere groenten. Omdat de planten veelal zilt zijn, zijn ze erg kwetsbaar. Het telen, oogsten en verpakken is veelal handwerk en erg arbeidsintensief. De teelt van zeegroenten is complex...
Uien
Een smaakmaker die niet mag ontbreken in je keuken!
Tarwe
Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen! Tarwe is niet alleen de meest verbouwde graansoort, maar ook een van de belangrijkste voedselgewassen ter wereld. Er zijn verschillende soorten tarwe, zoals emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte broodtarwe. Volkoren tarwe is een...
Bijen in Zeeuws-Vlaanderen
Maak kennis met deze smaakmakers uit de Zeeuws-Vlaamse polders: de bijen!
Rode biet
Rode biet, ook wel kroten genaamd, is een voedzame knolgroente die al sinds de 16eย eeuw gegeten wordt. De rode kleur heeft dit wortelgewas te danken aan de natuurlijke kleurstof betanine, die ook door de voedingsindustrie gebruikt wordt. Behalve de knollen zijn de...
Peren
Net zoals appels zijn peren pitvruchten. In de lijst van de meest gegeten soorten fruit staat de peer op de derde plaats. Grofweg zijn ze in twee categorieรซn te verdelen: handperen en stoofperen. De naam geeft eigenlijk het verschil al aan. De eerste soort heeft...
Appels
Nederlandse appels, heerlijk om zo in te bijten! Maar je kunt er nog zo veel meer mee doen. Koken bijvoorbeeld. Duik eens de keuken in met het lekkers uit de boomgaard. Met zoveel verschillende smaken zijn de mogelijkheden eindeloos. Van knapperig en zuur tot zacht en...
Vis uit de Noordzee
Maak kennis met de smaakmakers uit de Noordzee! Vis uit de Noordzee kun je ook een echt streekproduct noemen, want een deel van Zeeuws-Vlaanderen grenst aan de zee. De vis wordt door Nederlandse vissers gevangen en in Nederland aangeland en verwerkt. Dat betekent dat...