Smaakmakers

In onze streek hebben we veel smaakmakers die je een plek verdienen op je bord of in je glas! Maak kennis met de smaakmakers uit onze polders en zee!

Kool

Kool

Gestoofd. Gekookt. Met aardappels gepureerd tot een dampende stamppot. Geroerbakt met oosterse kruiden. Ingelegd in het zuur. Verwerkt in ovenschotels, salades en soep. Kolen zijn niet weg te denken uit ons menu! In Zeeland is de bodem goed geschikt voor het telen van...

Het vloeiende goud: bier

Het vloeiende goud: bier

In heel Zeeuws-Vlaanderen wordt al lang bier gebrouwen. Met de Vlaamse invloed is het niet gek dat de Zeeuws-Vlamingen hun eigen bier produceren. Het gebruik van lokale ingrediënten geeft bier gebrouwen in onze regio de overtuigende smaak van een echt streekproduct....

Eieren, of eiers in het Zeeuws-Vlaams

Eieren, of eiers in het Zeeuws-Vlaams

Een ei hoort erbij, zegt men wel eens. Nou, dat klopt in veel gevallen. Ei is een veelvoorkomend ingrediënt in allerlei recepten, zowel hartige als zoete. Een zondags ontbijt is niet af zonder gekookt eitje. En wat denk je van die uitsmijter op je boterham op z’n...

Walnoten

Walnoten

Hoe noem jij de walnoot? Okkernoot? Neutje? Of nog anders? De walnoot heeft heel wat benamingen. Walnotenbomen horen van oudsher in het Zeeuws-Vlaamse land. Je ziet ze vaak bij boerderijen, maar ook in de polders en het achterland tref je ze zomaar aan, een enkele...

Knolselderij

Knolselderij

De prijs voor mooiste groente gaat knolselderij nooit halen, maar voor de verfijnde smaak scoort deze knol met zijn ruwe uiterlijk hoge punten. Knolselderij mag dan misschien horen tot de ‘ouderwetse’ groenten, je blijkt er in de moderne keuken eindeloos mee te kunnen...

Blauwe bessen

Blauwe bessen

In Zeeuws-Vlaanderen, omgeven door weidse polders en de zilte zee, gedijt een bijzondere lekkernij die niet alleen onze smaakpapillen verwent, maar ook een schat aan gezondheidsvoordelen biedt. We hebben het over de Zeeuws-Vlaamse blauwe bessen - heerlijke kleine...

Lekker lokaal: de nieuwe aardappel

Lekker lokaal: de nieuwe aardappel

De échte aardappel liefhebber wacht er het hele jaar op; het nieuwe aardappelseizoen. De nieuwe aardappelen, ook wel primeuraardappelen genoemd, zijn slechts een korte tijd beschikbaar, dus wees er op tijd bij! Volle smaak en stevige structuur De nieuwe aardappel...

Rundvlees

Rundvlees

Een Nederlander koopt gemiddeld ruim 15 kilo rundvlees per jaar. En dan hebben we het nog niet over het vlees dat door horeca, bedrijven, zorginstellingen e.a. afgenomen wordt. Een lekker gebakken biefstuk, snel baklapje of heerlijke gegrilde entrecote gaat er bij ons...

Asperges

Asperges

Asperges zijn een van de meest geliefde groenten ter wereld. Wist je dat ze al duizenden jaren worden gegeten? Ze hebben een lange geschiedenis van culinaire toepassingen. Het aspergeseizoen begint in Zeeuws-Vlaanderen zo rond Pasen, als de witte asperges geoogst...

De pompoen

De pompoen

Als de herfst zijn intrede doet en de bladeren van kleur beginnen te veranderen, is er één groente waar je aan denkt: pompoenen. In tegenstelling tot andere groenten die in de late zomer of vroege herfst worden geoogst, zijn pompoenen op hun hoogtepunt in oktober....

Kersen in Zeeuws-Vlaanderen

Kersen in Zeeuws-Vlaanderen

Met het aanbreken van de zomer is het tijd om te genieten van een van de meest geliefde vruchten: de kers. Terwijl de kersenbomen bloeien en de vruchten rijpen, is het een prachtige tijd om te ontdekken hoe veelzijdig en verrukkelijk deze kleine, sappige vruchten...

Aardappel

Aardappel

Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen! Na rijst, tarwe en mais is de aardappel wereldwijd het belangrijkste voedselgewas. Het knolgewas is afkomstig uit Zuid-Amerika en naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers. Sinds de zestiende eeuw is de aardappel in veel...

Schaal- en schelpdieren

Schaal- en schelpdieren

Eet lokaal in Zeeuws-Vlaanderen! De Zeeuwse Delta is een ideale plek voor de vangst en kweek van allerlei schaal- en schelpdieren. Denk aan mosselen, oesters, kreukels, scheermessen en kokkels. Maar ook grijze garnalen en Noordzee krab wordt hier gevangen. Deze twee...

Bruine bonen

Bruine bonen

Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen! Bruine bonen zijn de eetbare zaden van een peul dragende plant. Een stamboon die behoort tot de gewone boon. Je kunt deze peulvruchten vers, gedroogd of gekookt kopen.  Teelt en seizoen In Nederland worden in de akkerbouw de...

Duindoorn

Duindoorn

De duindoorn is een bladverliezende struik die je wijdverspreid op droge, arme grond aantreft. Omdat deze struiken gedijen op een kalkhoudende bodem en bestand zijn tegen zout en zeewind, zie je ze van nature in de duinen van de kuststreken. De duindoorn, met haar...

Suikerbiet

Suikerbiet

De naam verklapt het al: de suikerbiet (beetwortel, Beta Vulgaris) bevat veel suiker. Daarom wordt deze knolgroente verbouwd om suiker te winnen. Het is naast aardappels, tarwe en snijmais een van de meest geteelde gewassen in Nederland en België en ook in...

Zilte en zeegroenten

Zilte en zeegroenten

Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen! Zilte en zeegroenten zijn anders dan andere groenten. Omdat de planten veelal zilt zijn, zijn ze erg kwetsbaar. Het telen, oogsten en verpakken is veelal handwerk en erg arbeidsintensief.  De teelt van zeegroenten is complex...

Uien

Uien

Een smaakmaker die niet mag ontbreken in je keuken!

Tarwe

Tarwe

Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen! Tarwe is niet alleen de meest verbouwde graansoort, maar ook een van de belangrijkste voedselgewassen ter wereld. Er zijn verschillende soorten tarwe, zoals emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte broodtarwe. Volkoren tarwe is een...

Rode biet

Rode biet

Rode biet, ook wel kroten genaamd, is een voedzame knolgroente die al sinds de 16e eeuw gegeten wordt. De rode kleur heeft dit wortelgewas te danken aan de natuurlijke kleurstof betanine, die ook door de voedingsindustrie gebruikt wordt. Behalve de knollen zijn de...

Peren

Peren

Net zoals appels zijn peren pitvruchten. In de lijst van de meest gegeten soorten fruit staat de peer op de derde plaats. Grofweg zijn ze in twee categorieën te verdelen: handperen en stoofperen. De naam geeft eigenlijk het verschil al aan. De eerste soort heeft...

Appels

Appels

Nederlandse appels, heerlijk om zo in te bijten! Maar je kunt er nog zo veel meer mee doen. Koken bijvoorbeeld. Duik eens de keuken in met het lekkers uit de boomgaard. Met zoveel verschillende smaken zijn de mogelijkheden eindeloos. Van knapperig en zuur tot zacht en...

Vis uit de Noordzee

Vis uit de Noordzee

Maak kennis met de smaakmakers uit de Noordzee! Vis uit de Noordzee kun je ook een echt streekproduct noemen, want een deel van Zeeuws-Vlaanderen grenst aan de zee. De vis wordt door Nederlandse vissers gevangen en in Nederland aangeland en verwerkt. Dat betekent dat...

TIPS

Gastvrij Zeeuws-Vlaanderen

FOODREGIO WZVL

Ervaar Terneuzen

InUlst

Grenspark Groot Saeftinghe