Peren

door | 21 aug 2021 | smaakmaker

Net zoals appels zijn peren pitvruchten. In de lijst van de meest gegeten soorten fruit staat de peer op de derde plaats. Grofweg zijn ze in twee categorieën te verdelen: handperen en stoofperen. De naam geeft eigenlijk het verschil al aan. De eerste soort heeft sappig vruchtvlees en is heerlijk om uit de hand te eten. De tweede soort is harder en droger en is pas echt lekker als hij gestoofd is. De meeste peren die je hier in Nederland kunt kopen komen uit eigen land en zijn van topkwaliteit. Het Nederlandse klimaat leent zich uitstekend voor de teelt van peren! 

Teelt en seizoen

De perenboom bloeit met prachtige bloesems en afhankelijk van het ras, van half april tot begin mei. Vruchtjes groeien uit een bevruchte bloem, meestal eerst met de dikke kant naar boven. Door het toenemende gewicht van de vrucht kantelt deze geleidelijk aan naar onderen. Vanaf september tot en met maart worden de peren geoogst. 

Soorten

De handpeer heeft over het algemeen een groene kleur met soms een rode blos aan de zonzijde. De schil is zacht en eenvoudig te verwijderen. Het vruchtvlees is sappig en zacht. Een van de bekendste soorten is de conferencepeer. Qua uiterlijk is hij lang en stevig met een stugge schil en lichtgroen tot bruin van kleur. De smaak is zachtzoet en sappig. Onrijp is de vrucht groen, knapperig en fris. De anjou is groot en sappig en lichtzoet van smaak. De doyenne du comice is een dikke, sappige soort met een friszoete smaak en zalig aroma. Ook de thriomphe de vienne is een grote, sappige en zoete handpeer met korrelig zacht vruchtvlees. Hij is een uitstekende vervanger voor de conference of doyenne du comice.
 
Stoofperen zijn ook groen, maar een stuk harder en droger dan de handpeer. Je kunt ze dan ook niet rauw eten. De bekendste is de kleine en donkerbruine gieser wildeman. Deze rood-kokende stoofpeer is samen met saint remyhet meest gebruikte stoofperen-ras. 

Culinair

Met een peer kun je alle kanten op! Een heerlijke tussendoortje uit de hand.  Maar ook een echte friszoete smaakmaker in salades. Net als appels laten peren zich goed verwerken tot compotes. En daar blijft het niet bij. Maak eens perenmoes of bak een perentaart. Zoek je een licht fruitig dessert? Verwerk peren eens in een sorbet, karamelliseer of pocheer ze. Of probeer ons recept eens: brownie met peer en chocolade. Je weet niet wat je proeft! 

Kopen en bewaren

Let er bij de aankoop van peren op dat ze stevig aanvoelen en geen bruine vlekken hebben. Testen of de vrucht rijp genoeg is? Dan geeft hij bij een lichte vingerdruk mee bij de steel. Is het vruchtvlees op de plek erg zacht, dan is hij overrijp en meer geschikt voor een andere bereiding. Peren bewaar je het best koel en donker. Na aankoop blijven ze ongeveer drie tot zeven dagen goed. Wist je dat je peren beter niet in een schaal met bananen, appels of perziken kunt leggen? Deze vruchten zorgen ervoor dat de peren sneller rijpen. Bewaren in de koelkast kan ook, daar blijven ze minstens twee tot drie weken goed.

Leuk weetje!

Wist je dat een ‘toffe peer’ niets te maken heeft met de vrucht? De uitdrukking komt uit het Mokums (Amsterdams). Deze taal kent veel woorden die uit het Jiddisch (Joodse taal) en uit het Bargoens (dieventaal) komen. De uitdrukking “toffe peer” is een samenstelling van twee van zulke woorden. Het Jiddische woord tof betekent goed, fijn. Het Bargoense woord peer betekent kerel, vent. 

Bronnen: Culi Advies, Veggipedia, Wikipedia