Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen! Na rijst, tarwe en mais is de aardappel wereldwijd het belangrijkste voedselgewas. Het knolgewas is afkomstig uit Zuid-Amerika en naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers. Sinds de zestiende eeuw is de aardappel in veel Europese landen een van de basisvoedingsmiddelen. In Nederland en België wordt hij gezien als maaltijd drager. In andere landen telt hij juist mee als groentesoort. De aardappel is een cultuurgewas en hoort net als de tomaat, paprika en tabak tot de nachtschadefamilie. De plant groeit voornamelijk ondergronds. In de ondergrondse knollen wordt een energievoorraad in de vorm van zetmeel aangelegd. Dit wordt door de plant opgeslagen in voor ons  eetbare stengelknollen, die net als de plant zelf aardappelen of aardappels worden genoemd. 

Teelt en seizoen

Aardappelen worden volop geteeld in Nederland, met name in Zeeland, Flevoland en Noord-Brabant.
Nieuwe aardappels zijn de eerste aardappels van het land in het voorjaar. Ze hebben een fijne smaak en een hele dunne schil. Je kunt ze lekker eten in hun schilletje! De nieuwe aardappels liggen in juni in de schappen en zijn slechts korte tijd verkrijgbaar. In de normale teelt wordt de aardappel gepoot in april en geoogst in september en oktober. Ze worden daarna direct opgeslagen en zijn daardoor jaarrond verkrijgbaar.

Soorten

Er zijn wereldwijd ongeveer 4000 aardappelrassen. Hiervan worden zo’n 200 rassen in België en Nederland geteeld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen rassen met vastkokende aardappels (vastkokers). Zij behouden bij het koken hun stevigheid. En rassen met kruimige of bloemige aardappels (droogkokers).  Deze zijn daardoor het meest geschikt om te pureren. Aardappelen die bij langer koken helemaal uit elkaar vallen, worden afkokers genoemd. De belangrijkste en bekendste soorten zijn:
Vastkokende aardappelen: Nicola, Accent, Ditta, Inova, Stroma, Monalisa, Opperdoezer-ronde.
Vrij vastkokend: Bildtstar, Redstar, Platina, Oscar.
Kruimig: Bintje, Frieslander, Gloria, Maritiema, Platina, Santé, Turbo.
Zeer kruimig: Agria, Santana, Eigenheimer, Irene, Doré.

Culinair

De aardappel is erg veelzijdig, wederom een echte allrounder van eigen bodem!. Elk aardappelras heeft zijn eigen smaak, kenmerken en kent meerdere toepassingen. Het ene ras is geschikt om als friet te verwerken, een ander ras is weer beter om te pureren. Wat de verwerking ook is, gebakken, soep, gepoft, wedges, gekookt, in ganzenvet konfijten, salade, crème, soufflé, chips of espuma, er is een aardappelsoort voor!

In Nederland tel je aardappels niet mee als groenten. Voor ons is deze veel gegeten knol een belangrijke bron van koolhydraten. De aardappel is rijk aan zetmeel, bevat vezels en net zoals vele andere groenten veel vitamines en mineralen, zoals vitamine B6, vitamine C en kalium. Dat is mooi meegenomen!

Bewaren

Kijk bij aankoop of de aardappels een stevige, mooie, heldere gele (of rode) huid hebben. Ze zijn minder goed als ze slap zijn, zuur ruiken, uitlopers, beschadigingen en groene of blauwe plekken hebben. Je kunt aardappels na aankoop het beste op een koele, donkere en droge plek bewaren.

Leuk weetje!

In Nederland eten we per persoon gemiddeld wel 81 kilogram aardappels per jaar.

Bronnen: Wikipedia, Voedingscentrum, Culi Advies