Je hebt het vast gemerkt: er is veel aandacht voor ‘koop lokaal’. Onze website Koop, eet en beleef lokaal in Zeeuws-Vlaanderen is daar ook een goed voorbeeld van. Wat voor onze grootouders ooit heel gewoon was, lokaal inkopen doen, vinden wij ook steeds belangrijker.

Op social media zie je dat hashtags zoals #shoplokaal, #winkelier en #kooplokaal trending zijn. En door de lockdowns heeft het lokaal inkopen doen een enorme impuls gekregen. Ook hier in Zeeuws-Vlaanderen is er dankzij initiatieven zoals WeZienJeHierGraag, Kiezen=Delen, Inulst en FOODREGIO West-Zeeuws-Vlaanderen veel aandacht voor onze lokale winkeliers en producenten. 

Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen

Door je inkopen te doen bij lokale producenten en winkeliers ben je goed bezig. Het geld dat je lokaal uitgeeft, wordt ook vaak weer lokaal besteed: sponsoring van lokale clubs, werkgelegenheid, lokale evenementen georganiseerd door de plaatselijke ondernemersvereniging, een gezellige winkelstraat. Die mooie kerstversiering in het centrum komt niet vanzelf uit de lucht vallen! Er is hier ook veel te beleven: 

  1. Fietsen
  2. Wandelen 
  3. Lekker eten & drinken
  4. Kunst & cultuur
  5. en nog veel meer

En dankzij al die mooie ondernemers in onze streek is er zoveel mogelijk. Kortom: lokaal je boodschappen doen levert een gezellige, leefbare omgeving voor jezelf en je naasten op! Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen is onze boodschap.

Streekproducenten in Zeeuws-Vlaanderen

Steun jij je lokale winkeliers? Hartstikke goed! Koop bewust, koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen als dat kan! Want als je lokaal koopt, steun je lokale ondernemers, de mensen die er werken en draag je een steentje bij aan de leefbaarheid in Zeeuws-Vlaanderen. En daar worden we allemaal beter van.

Maar vergeet ook de lokale voedselproducenten en hun streekproducten niet! We wonen midden in een ontzettend vruchtbaar gebied waar de mooiste producten groeien en rijpen. Lekker, makkelijk en dichtbij! Lokaal inkopen doen is ook een middel tegen eenzaamheid en tegelijkertijd een mooie gelegenheid om in beweging te komen. 

Op de Facebookpagina’s en websites van WeZienJeHierGraag, Kiezen=Delen, Inulst en FOODREGIO West-Zeeuws-Vlaanderen vind je de streekproducenten uit jouw omgeving terug. Ze zetten ze daar allemaal op een rij voor je. Makkelijk als je eens op zoek bent naar een tip en verrassend om te ontdekken hoeveel leuke adresjes bij jou in de buurt te vinden zijn. Ga eens langs bij zo’n producent!

Het verhaal achter het product

Bij de boer je verse melk gaan halen leidt vaak tot een praatje of een ommetje op de boerderij om de kalfjes te aaien. En als je op een zonnige dag door de lokale boomgaard fietst, nodigt dat extra uit om het product dat daar maanden aan de boom hing heeft eens te proeven. Veel voedselproducenten vertellen graag met trots over hun werk. Zo kom je bijvoorbeeld te weten welke weg het graan aflegt voordat jij een boterham kunt eten. 

Ook dat is belangrijk: weten wat er op je bord ligt. We hebben geen idee wie ons eten geproduceerd heeft of waar het vandaan komt. Lokaal consumeren brengt hier verandering in. Je weet wat je koopt, wat je eet, wie het voor jou geproduceerd heeft en wie jij daardoor weer van de spreekwoordelijke goede boterham voorziet. Voedsel dat lokaal geproduceerd wordt, voelt een stuk ‘echter’ dan wanneer je iets op je bord hebt liggen waarvan je niet weet waar het vandaan komt. Haal je producten lokaal en merk het verschil!