Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen!

Zilte en zeegroenten zijn anders dan andere groenten. Omdat de planten veelal zilt zijn, zijn ze erg kwetsbaar. Het telen, oogsten en verpakken is veelal handwerk en erg arbeidsintensief.  De teelt van zeegroenten is complex en staat nog voor een groot gedeelte in de kinderschoenen. Zeeland is met de ligging aan zee en de vele schorren en slikken de ideale kweektuin voor al het lekkers uit de zee. 

Teelt en seizoen

Zilte-en zeegroenten groeien het beste in een rijke, organische bodem met voldoende stikstof. Daarnaast is een regelmatige zoute watergift belangrijk. Dit geeft de groenten hun kenmerkende zilte (zoute) smaak. Sommigen groeien op de bodem van de zee. Maar er zijn ook varianten die goed gedijen op de rand van schorren en slikken. Zo rond Pasen begint het seizoen en in de periode tot en met eind augustus zijn de meeste zeegroenten op hun best.

Verschillende soorten

De bekendste soort is zeekraal. De zachte, knapperige, lichtzoute smaak is voor iedereen verrassend. Deze pioniersplant is als geen ander bestand tegen zoute omstandigheden. Doordat hij tijdens het groeien zout opneemt, ontstaat de kenmerkende zilte smaak.  Sinds een tijd wordt deze groente ook gekweekt in Zeeland.

Lamsoor heeft zout water nodig om in leven te blijven. Het groeit daarom in kuststreken op een zilte bodem. De groente ontleent zijn naam aan zijn uiterlijk. Lamsoren zijn lange groene bladeren en hebben de vorm van de oortjes van een lammetje. Een andere naam voor deze groente is  ‘zeeaster’ of ‘zulte’. De bladeren smaken ziltig en passen daarom erg goed bij visgerechten. De in Nederland verkrijgbare lamsoren komen veelal uit Zeeland. Lange tijd werd deze verfijnde groente alleen in het wild geplukt. Tegenwoordig wordt het ook geteeld.  In de volksmond heet lamsoor Zwinneblomme in de streek. In de bloeiperiode vanaf half juli kleurt een groot gedeelte van het Zwin paars.

Zeekool is een zoutminnende eetbare wilde plant. De koolbladen zijn bitter en oneetbaar. De stengels of stammen van de plant kunnen wel worden gegeten en hebben een lichte koolsmaak. Je proeft er zelfs iets van asperges in terug. Het is een vaste plant die goed gedijt op zilte grond. Net als bij asperges, worden de stengels gebleekt. Dit gebeurt door ze te aarden of er een pot overheen te zetten. Zeekool komt vooral in Europa langs de kustlijn voor. Ook in Nederland kun je de plant in het wild tegenkomen. In Zeeuws-Vlaanderen wordt zeekool geteeld. 

Zeevenkel of zeekervel is een vaste plant, die behoort tot de schermbloemenfamilie. De plant komt van nature voor langs de Europese kust van de Atlantische Oceaan, Zwarte Zee en het Middellandse Zeegebied. De bladeren zijn eetbaar en kunnen vanaf mei geplukt worden. Deze delicatesse smaakt zilt en licht asperge-achtig en is rijk aan vitamine C.  Rauw of kort opgebakken komt de groente het best tot zijn recht.

Zeemelde is een wintervast doorlevend en verhoutend kruid dat uitgroeit tot een klein struikje. De plant groeit van nature op schorren en slikken. De eetbare blaadjes zijn grijs van kleur. De jonge scheuten en de blaadjes kunnen het hele jaar door geoogst worden. Zowel de scheuten als de blaadjes hebben een licht zilte melde smaak. Net als alle andere melde doet de smaak een beetje denken aan spinazie.   

Culinair

Zilte- en zeegroenten zijn dé Zeeuws Vlaamse smaakmakers bij uitstek! Bij talloze restaurants kom je deze toppers tegen op de kaart en op je bord. Vaak in combinatie met vis, schelp- en schaaldieren. Maar ook bij lam of vegetarische gerechten zijn deze groenten verassend goed te combineren. Ze zijn gemakkelijk in gebruik, want rauw, kort gestoofd of opgebakken zijn ze op hun best. Ook op onze website vind je heerlijke recepten met zilte groenten en zeegroenten.

Leuk weetje over zilte en zeegroenten!

Lamsoor is de Zeeuwse naam voor zeeaster, maar eigenlijk overal ingeburgerd. Maar weet je ook welke groente de Zeeuws-Vlamingen Zouterik noemen? In Zeeuws-Vlaanderen is Zouterik de streeknaam voor zeekraal. Daarnaast kom je het woord tegen als naam voor een locatie. In het Verdronken Land van Saeftinghe duidden de schaapherders van oudsher een bepaald gedeelte van de oudste kern van dit schorgebied, de Noord, aan met Zouterik. Op een Belgische landkaart van 1802 van de ‘schorren gelegen voor Kieldrecht’, nota bene opgemaakt ter bedijking van Saeftinghe, wordt de Zouterik reeds aangegeven. In Nieuwvliet wordt dit mooie woord nog steeds gebruikt, als straatnaam.

Bronnen: Wikipedia, Culi Advies, Het Zeeuwse Landschap, Veggiepedia