Als de herfst zijn intrede doet en de bladeren van kleur beginnen te veranderen, is er één groente waar je aan denkt: pompoenen. In tegenstelling tot andere groenten die in de late zomer of vroege herfst worden geoogst, zijn pompoenen op hun hoogtepunt in oktober. Pompoenen worden meestal in de herfst wordt geoogst. Ze zijn er in veel verschillende maten en vormen, en ze kunnen voor veel verschillende dingen worden gebruikt.

Waar vind je de beste pompoenen?

Natuurlijk koop je pompoen lokaal! Je kunt ze vinden bij boerderijwinkels en kraampjes langs de weg, zoals die van Bijeen in de polder van Schoondijke. Als je op zoek bent naar een unieke pompoenplukervaring, probeer dan eens een bezoekje aan Charlotte’s Pompoenen te brengen.

5000 jaar

Pompoenen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en worden al meer dan 5000 jaar geteeld. Inheemse Amerikanen gebruikten pompoenen op verschillende manieren, onder andere als voedselbron, medicijn en zelfs als materiaal voor het maken van manden. Tegenwoordig worden pompoenen nog steeds veel gebruikt als voedselbron – ze zijn zelfs een populair ingrediënt in veel herfstrecepten, zoals taarten, soepen, broden en zelfs dranken als bier en wijn. Pompoenen worden ook vaak gebruikt als decoratie, vooral rond Halloween, gesneden in pompoenen of gebruikt als onderdeel van een Halloween tentoonstelling.

Recepten met pompoen

Lattes met pompoensmaak, pompoenbrood, pompoenkoekjes, pompoensoep en zelfs bier met pompoensmaak. Terwijl sommige mensen dol zijn op alles wat met pompoen te maken heeft, hebben anderen er snel genoeg van. Als je in de eerste categorie valt, lees dan zeker verder! Hier zijn een paar van onze favorieten.

Pompoensoep

Op nummer 1 mag onze pompoensoep niet ontbreken! Marcin werkte dit heerlijke recept van pompoensoep met ravioli van geitenkaas, citroengras en koriander voor je uit!

Pompoenrisotto

Dit gerecht is stevig en vullend, perfect voor een koele herfstavond. Het is ook makkelijk te maken: vervang gewoon een deel van de kippenbouillon in je risottorecept door pompoenpuree. Het resultaat is verbluffend!

Pompoen Chili

Chili is een van die gerechten die net zo lekker zijn in de zomer als in de winter. Maar waarom niet eens wat anders en een pompoenchili maken? Voeg gewoon een paar lepels pompoenpuree toe aan je favoriete chilirecept. Het geeft de chili een heerlijke herfstsmaak zonder te zwaar te zijn.

Smoothie met pompoen

Probeer deze heerlijke smoothie. Combineer 1 kopje amandelmelk, 1/2 bevroren banaan, 1/2 kopje gekookte havermout, 1/4 kopje gestoofde pompoen, 1 theelepel honing, 1/4 theelepel kaneel en 1/8 theelepel nootmuskaat in een blender en mix tot een gladde massa. Lekker!