Aandacht voor onze streek en voor lokaal ondernemen vinden wij heel belangrijk. We doen het allemaal: even snel online kijken waar je iets kan bestellen, wat de volgende dag al binnen kan zijn. Natuurlijk rijdt die bestelbus ook in onze straten en stopt de bezorger ook voor onze huizen. Maar we denken wel bewuster na: kan je dat artikel ook hier kopen en komt dat product hier uit de streek? Koop, eet en beleef lokaal is ons motto! En hoe mooi is het als die streekproducten uit onze polders en zee ook op de menukaarten staan bij onze lokale horecakanjers? Zo vanaf het land en uit het water direct op je bord!

Trots op onze streek

Onze trots voor de eigen streek waarin we al jaren werkzaam zijn, de culinaire cultuur en het gedreven ondernemerschap maken dat we enorm betrokken zijn bij wat er hier gebeurt. Zeeuws-Vlaanderen is een bestemming die bekend staat om haar mooie natuur maar ook steeds meer om het (hoogwaardige) culinaire aanbod aan horecazaken en unieke bereidingen van chefs. Een bestemming die je kunt beleven met je zintuigen, door te proeven, te voelen, te zien, te ruiken van alles dat uit zee en van het land komt. Streekproducten en smaakmakers volop hier!

Ingrediënten en producenten uit de streek

Al zijn hele carrière werkt Marcin in topkeukens in binnen- en buitenland. In de betere restaurants is het al langer gebruikelijk, en eigenlijk heel normaal, om lokaal op zoek te gaan naar de betere ingrediënten en producenten uit de streek. Als (sous)chef besteedde Marcin altijd wekelijks enkele uren aan deze bezoeken. Zo haalde hij bijvoorbeeld kaas, boter, lam, eieren, slakken, kruiden of biogroenten in de streek, plukte hij zelf bramen, bessen, vlierbloesem, duindoorn, eetbare bloemen, of ging hij met een herboriste op pad om zijn kennis te vergroten. Een tijdrovend werk, maar enorm leerzaam. Marcin heeft altijd het idee gehad dat dit makkelijker zou moeten kunnen en ook toegankelijker zou moeten zijn. Zo is bij hem langzaam het idee geboren om hier meer mee te doen.

De afgelopen periode heeft nog maar eens extra benadrukt dat inwoners en gasten een grote interesse hebben in een lokale, traceerbare en ecologisch verantwoorde kortere voedselketen. De consument wil graag weten zijn of haar producten vandaan komen. Hoe wordt het geteeld? Waar komt het vandaan? En op welke manier gebruik je deze producten?

Bie wie kope hie?

Als Odile door de streek rijdt, kan ze ontzettend genieten van al het moois dat ze tegenkomt. Leuke restaurants, gezellige dorpspleinen, de bedrijvigheid op op industrieterreinen, de boeren die druk bezig zijn. En dat allemaal mede dankzij ondernemers die op deze manier hun dorp of stad helpen in stand te houden. Er was te weinig aandacht voor, vond ze. Odile besloot haar ervaring in toerisme & recreatie en bij het ondernemersloket van de gemeente te combineren met haar passie voor marketing en communicatie. Ze startte in 2019 met haar initiatief ‘Bie wie kope wie?’ waarmee ze aandacht vraagt voor lokaal kopen en geeft ze ondernemers een podium om zichtbaar te zijn.

Koop, eet en beleef lokaal!

En als je dit zo allemaal leest, is het eigenlijk best logisch dat Marcin en Odile samen gingen werken; ze brachten food en non-food samen en hopen dat jullie ook wat meer stilstaan bij de rol van onze lokale ondernemers en onze prachtige

Bij wie koop jij?

We stellen de vraag ook graag aan jou. Bij wie koop jij? Koop, eet en beleef lokaal in Zeeuws-Vlaanderen als dat kan! Want als je lokaal koopt, steun je lokale ondernemers, de mensen die er werken en draag je een steentje bij aan de leefbaarheid in Zeeuws-Vlaanderen. En daar worden we allemaal beter van!

Leuk idee?

Heb je een leuk idee? Wil je ook graag jouw verhaal vertellen op onze website en social media? Mail ons, we horen graag van je!