Nederlandse appels, heerlijk om zo in te bijten! Maar je kunt er nog zo veel meer mee doen. Koken bijvoorbeeld. Duik eens de keuken in met het lekkers uit de boomgaard. Met zoveel verschillende smaken zijn de mogelijkheden eindeloos. Van knapperig en zuur tot zacht en zoet, er is er altijd wel een die je weet te verleiden. Net als de peer behoort de appel tot de pitvruchten. Het appelzuur zorgt voor de kenmerkende friszure smaak. 

Teelt en seizoen

Het klimaat in Nederland is zeer geschikt voor de teelt van appels. Veel fruit komt uit Zeeland, maar ook in de Betuwe (Gelderland), Utrecht, Flevoland en Noord-Holland worden veel appels (en peren) geteeld. Van de ongeveer 300 miljoen kilo aan appels die jaarlijks in Nederland wordt geoogst, is de bestemd voor de export. De oogst vindt plaats in de late zomer en herfst. Telers slaan hun oogst op in koelhuizen, de zogenaamde ULO-koelhuizen (Ultra Low Oxygen). In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd. Hierdoor wordt de ‘ademhaling’ van de appel nagenoeg stil gelegd. Dankzij dit proces zijn de vruchten lang houdbaar en bijna het hele jaar rond te koop. 

Soorten

De drie populairste appels in Nederland zijn de elstar, goudreinet en jonagold. De Nederlandse elstar is van september tot en met juni verkrijgbaar. Een geelgroene, stevige appel met een rode blos en een zoetzure smaak. De goudreinet is van november tot en met mei verkrijgbaar. Een stevige, zure appel met een vaak wat doffe gele en rode kleur. De appel is vanwege zijn droge en wat ruwe schil niet zo populair als handappel. Wel is hij door het behoud van structuur en smaak bij het koken, uitermate geschikt als ingrediënt voor appeltaart of appelmoes. De jonagold is van oktober tot en met juni verkrijgbaar. Een stevige appel met een zoete en zure smaak, geelgroen van kleur met een rode blos. In België is dit de meest gegeten appel en ook in Nederland is hij erg populair. De naam jonagold is een combinatie van de rassen golden delicious en jonathan.
 
Andere soorten die in onze streek te vinden zijn: cox (orange pippin), golden delicious, delcorf, alkmene, wellant, rubens, junami en kanzi.

Culinair

Appels zijn enorm veelzijdig. Natuurlijk kun je hem lekker uit de hand eten. Maar ook in de salade staat de vrucht zijn mannetje. En wat te denken van verwerking in gebak zoals appeltaart of -cake? Ook gestoofd, gepocheerd, gekarameliseerd of ingekookt tot stroop is hij niet te versmaden. Een liefhebber van appelmoes? Maak dan eens een verse compote of puree. Ook in je glas mag de appel niet ontbreken. Appelsap is bij iedereen bekend, maar probeer eens cider of voor een stevige ‘appelkick’ een calvados. Allemaal dranken op basis van appel.  

Maar let bij verwerking goed op: elke appel heeft zijn eigen kenmerken en smaak. Niet iedere appel is bijvoorbeeld geschikt om te bakken of rauw te eten. 

Bewaren

Koop stevige appels en niet meer dan je op korte termijn gaat eten. Ze zijn toch altijd verkrijgbaar! Je bewaart appels het best op een koele plek. In de koelkast blijven ze tot wel 4 weken goed.

Leuk weetje!

De appel is in Nederland de meest gegeten vrucht. Gemiddeld eten we er per persoon per jaar zo’n tien kilo van weg. Vanwege de vele soorten en smaken is er altijd wel eentje waar je geen nee tegen kunt zeggen! 

Bronnen: Veggipedia, Wikipedia, Culi Advies