Asperges

11

Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen!

Asperges zijn de witte of groene scheuten aan de wortel van de aspergeplant. De witte groeien onder de grond, dus in het donker. De groene groeien juist in het (dag)licht. De groente heeft een zachte smaak, met een heel kenmerkend aroma. De witte asperge is verfijnd, met een zacht en zoet aroma. Hij past daarom goed bij boter, ei en gekookte ham. Maar ook de combinatie met iets uitgesprokener smaken zoals vis, garnaal en geitenkaas is niet te versmaden. De  groene variant is juist wat hartiger, steviger en sterker. Hij gaat prima samen met sterke smaken zoals oude kaas, boerenham en morilles. 

Teelt en seizoen

De asperge is een echte seizoensgroente. Natuurlijk zijn er het hele jaar door asperges uit verre landen te verkrijgen. Maar die echte, mooie, Nederlandse asperges zijn er maar een paar maanden per jaar.  In onze contreien vindt de oogst ongeveer eind februari of begin maart plaats. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en dan vooral van de temperatuur. Als het lang koud blijft, dan is de prijs vaak hoog. Begint het op te warmen, dan daalt de prijs. Daarnaast valt het aspergeseizoen samen met een aantal feestdagen. Rond Pasen, Hemelvaart en Pinksteren stijgt de vraag en als gevolg hiervan ook de prijs. De reden waarom de prijs gedurende het aspergeseizoen flink kan variëren. Overigens houden sommige telers voor het hele seizoen dezelfde prijs aan. 

Om het seizoen wat langer te maken wordt er door sommige telers gewerkt met verwarmde asperge bedden. Hierdoor kan er dan al vroeg geoogst worden. Daarna volgt het traditionele aspergeseizoen uit de volle grond. Globaal loopt dit van half april tot 24 juni (het hoogfeest van de geboorte van de heilige Johannes de Doper). Na deze datum laat de teler de plant met rust om deze de tijd te geven om weer te groeien.

Asperges kopen en bewaren

Let er bij de aankoop op dat de asperges er fris uitzien en niet uitgedroogd (houterig)! Ze zijn namelijk erg gevoelig voor uitdrogen. Ook moeten ze stevige kopjes hebben en geen bruine vlekken. Wil je zelf testen of ze vers zijn? Dat kan! Wrijf de onderkanten tegen elkaar aan. Hoor je gepiep? Dan weet je dat ze vers zijn. Bewaar asperges in de koelkast, liefst in een licht vochtige doek gerold. Naast uitdrogen kunnen asperges ook verzuren en verkleuren. Je kunt ze daarom het best meteen verwerken. Na het koken kunnen de asperges nog drie dagen in hun eigen vocht bewaard worden. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.

Culinair

Asperges zijn heel makkelijk te verwerken. Je kunt ze geschild of ongeschild kopen bij de kweker of groenteboer. De meest gekende bereiding is de gekookte asperge. Maar dungesneden kun je ze bijvoorbeeld ook heerlijk rauw eten. Ook gegrild, gebakken of uit de oven is de asperge een smaakmaker van formaat. De groente is allesbehalve eenkennig en laat zich goed combineren met zowel vis, vlees of ei bereidingen. 

Leuk weetje!

Een van de bekendste bereidingen is ‘asperges op zijn Vlaams’. Wist je dat ‘op zijn Vlaams’ in Nederland met ham is en in Vlaanderen juist zonder ham.  Het is gissen waar dit verschil vandaan komt!

Bronnen: Wikipedia, Culi Advies

- advertentie -