Rundvlees

door | 18 apr 2023 | smaakmaker

Een Nederlander koopt gemiddeld ruim 15 kilo rundvlees per jaar. En dan hebben we het nog niet over het vlees dat door horeca, bedrijven, zorginstellingen e.a. afgenomen wordt. Een lekker gebakken biefstuk, snel baklapje of heerlijke gegrilde entrecote gaat er bij ons wel in!

Rundvlees is vlees van runderen en valt onder de typering ‘rood vlees’. Het is een goede bron van vitamine B12, B1, B3 en B6 en van mineralen als ijzer, zink en selenium. Veel rundvlees wordt grootschalig geproduceerd om aan de vraag te kunnen voldoen. Maar heb je wel eens rosbief, een tournedos of ribstuk gegeten van runderen die op Zeeuws-Vlaamse grond hebben gelopen, ambachtelijk versneden door de lokale slager? Die volle smaak, die malse structuur! Puur, eerlijk vlees van eigen bodem dat geen lang smaakverminderend en milieubelastend traject heeft af moeten leggen – dat verschil proef je echt.

Rundsoorten in de regio

In onze regio worden diverse rundrassen opgekweekt. Het vlees van ieder ras heeft zijn eigen kenmerkende smaak. In Zeeuws-Vlaanderen zien we bijvoorbeeld het Belted Galloway rund. Deze rundsoort komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Schotland en is een van de oudste Britse vleesrassen. De groei van deze zwarte, dichtbehaarde runderen verloopt traag en dat is aan het vlees te zien. Het is mager, mals en zeer smaakvol. Nog een Schots ras dat de Zeeuwse klei-, veen- en zandgrond afgraast is de Aberdeen Angus, met vanaf midden 19e eeuw de Black Angus in een afstammingslijn. Door de mooie vetmarmering blijft het vlees sappig en mals, ook al wordt het op hoge temperatuur bereid. Daarom is de Angus-steak zo populair.

In het Zeeuws-Vlaamse land kom ook je de rosbruine Limousin tegen. Net als de Galloway is dit een erg oud ras, afkomstig uit de Franse streek rond de stad Limoges. Het vlees is van superieure kwaliteit. Natuurlijk mag in het rijtje het Belgisch Wit-Blauw (BWB), of ook Blanc Bleu Belge (BBB) genoemd, niet ontbreken. Dit bekende robuuste ‘dikbil’-ras dat veel vlees met karakter en weinig vet opbrengt, laat ook nog eens een lage ecologische voetafdruk afdruk achter. En dan heb je nog de dubbeldoelkoeien: koeien die én melk, én vlees opbrengen. 

Rundvlees lokaal kopen

Kies voor de lokale slagerij en ontdek het lekkere rundvlees uit eigen streek. De ambachtelijke slagers denken graag mee over jouw receptuur. Die hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kwaliteitsvlees combineren met de juiste kruiden en specerijen maakt van een eenvoudig gerecht een luxe maaltijd. Vraag eens om barbecuetips voor een smakelijke rib-eye, picanha of bavette. Lokale boerderijen passen duurzamere landbouwtechnieken toe dan de intensieve veehouderij. Vaak verkopen deze boeren pakketten rundvlees aan particulieren. Weten waar het vlees dat je eet vandaan komt, geeft een hele andere beleving. Verser kan niet en ook dat komt de smaak ten goede. Vind de lokale aanbieders van rundvlees uit de regio op onze website.