Een ei hoort erbij, zegt men wel eens. Nou, dat klopt in veel gevallen. Ei is een veelvoorkomend ingrediënt in allerlei recepten, zowel hartige als zoete. Een zondags ontbijt is niet af zonder gekookt eitje. En wat denk je van die uitsmijter op je boterham op z’n tijd? Het allerlekkerste ei is een vers ei van de kip die tussen het gras wormpjes pikt en die kwaliteitsgraan en maïs bijgevoerd krijgt. Wil je deze smaakbeleving, koop dan je ‘eiers’ lokaal!

Het ei

Eieren zijn niet alleen onovertroffen in smaak, maar zijn ook nog eens gezond. Ze zijn een bron van eiwitten, vitamines en mineralen. Door het hoge eiwitgehalte en het aminozuur leucine helpt ei mee aan spieropbouw en spierherstel. Goed voor de sporter! Voor vegetariërs zijn eieren een belangrijke bron van vitamine B12. Nu geen 10 eieren per dag gaan eten, want dat kan niet goed zijn voor je cholesterolgehalte.

De eieren die je in de winkel koopt, zijn gelegd door kippen in verschillende leefomstandigheden. Op het doosje kun je aan de code zien waar jouw ei vandaan komt. Het is een misverstand dat een scharrelkip buiten alle vrijheid heeft: een scharrelkip (code 2) leeft binnen en heeft maar een beperkte bewegingsruimte. Een vrije-uitloopkip (code 1) daarentegen kan binnen en buiten* scharrelen. Wel nog met veel andere kippen in een ruimte. Bio-kippen (code 0) lopen binnen en buiten* en hebben meer plek, en krijgen biologisch voer. Af en toe kom je nog eieren met code 3 tegen, dat zijn eieren van kippen uit de legbatterij. Over het algemeen worden deze eieren alleen nog in de voedingsindustrie gebruikt. Eieren die je rechtstreeks bij de boer koopt, in de boerderijwinkel, uit de automaat of aan de straat zijn beter van smaak én goedkoper. Het is ook nog eens duurzamer om lokaal je ‘eiers’ te kopen. Mooi toch, dat je weet waar je eieren vandaan komen?

Weet je trouwens waarom het ene ei wit is, en het andere bruin? Het oorlelletje van de kip geeft het antwoord. Nee, dit is geen grap. Een bruin ei komt van een kip met een rood of bruin lelletje, en een wit ei van een kip met een wit lelletje. In Nederland kiezen de meeste mensen voor bruine eieren, maar witte zijn net zo goed en lekker, van kippen van dezelfde leefomstandigheden (zie de codes). Eieren blijven lang goed in de koelkast, tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum. Check dan wel of ze nog eetbaar zijn door ze in een bak water te leggen. Gaan ze drijven, dan moet je ze maar niet meer gebruiken.

Bereiding

Ei kan op veel manieren bereid worden. Geklutst, geroerd, met hele of met kapotte dooier gebakken, hardgekookt, zachtgekookt, noem maar op. Ei is essentieel in hartige en zoete taarten, cakes en koekjes. Maak eens een vegetarische frittata of tortilla. En ken je de ouderwetse West-Zeeuws-Vlaamse potting nog? Ook mayonaise en andere sauzen worden gemaakt met ei. Pannenkoeken, appeltaart; welke ingrediënten je gebruikt bepaalt de smaak. Dat lokale ei zal het bewijzen.

*In geval van vogelgriep blijven de kippen binnen.