Koop lokaal in Zeeuws-Vlaanderen!

Bruine bonen zijn de eetbare zaden van een peul dragende plant. Een stamboon die behoort tot de gewone boon. Je kunt deze peulvruchten vers, gedroogd of gekookt kopen. 

Teelt en seizoen

In Nederland worden in de akkerbouw de rassen ‘Narda’ en ‘Berna’ en door de particuliere tuinder het ras ‘Noord-Hollandse bruine’ geteeld. De professionele teelt vindt voornamelijk in Zeeuws-Vlaanderen  en Noord-Holland plaats. Bedroeg het areaal bruine bonen in 1980 nog 3400 ha, in 2013 was dit teruggelopen tot 1796 ha. De bonen kunnen gezaaid worden tussen eind april en eind mei. Per ha wordt ongeveer 135 kg zaaizaad gebruikt. De oogst valt in september. De opbrengst ligt tussen de 2700 en 3700 kg bonen per ha. Verse peulen met bruine bonen zijn in september verkrijgbaar. Gedroogde bonen en bonen in glas of blik zijn het hele jaar verkrijgbaar. Ze worden vooral gegeten in de winter.

Soorten

De boon kent veel rassen die onderling in structuur, uiterlijk en smaak kunnen verschillen. Voor de Nederlandse markt zijn vooral de witte boon, bruine boon, nierboon (kidneyboon), flageolet, de zwarte boon, de kievitsboon, de sperzieboon en de snijboon van belang. Van de laatste twee wordt de hele peul gegeten. Witte bonen hebben een vastere structuur dan bruine bonen. Bruine bonen bestaan als kleine ronde kogelboon en als grote langwerpige boon. Vooral de langwerpige boon gaat sneller stuk tijdens de bereiding.

Culinair

Bruine bonen (vooral de langwerpige variant) gaan vaak stuk tijdens het koken. Ze zijn daarom ideaal om te gebruiken in bonensoep. Bruine bonen hebben een romige, weeïge smaak en zijn heerlijk in een bruine bonensoep. Daarnaast zijn ze prima te gebruiken als vervanger voor kikkererwten in de hummus, verwerkt in een brownie, gemalen als meel (om falafel te maken) en natuurlijk in chilli con carne of in wraps.

Bewaren

Gedroogde bonen zijn prima te bewaren op een koele, droge en donkere plaats in een afgesloten container of pot. 

Leuk weetje!

Het advies is om 1 keer per week peulvruchten te eten, zoals bruine bonen. Een prima vleesvervanger en daarnaast ook nog erg vriendelijk voor het boodschappenbudget!

Bronnen: Wikipedia, Culi Advies, Voedingscentrum