Blauwe bessen

door | 25 jul 2023 | smaakmaker


In Zeeuws-Vlaanderen, omgeven door weidse polders en de zilte zee, gedijt een bijzondere lekkernij die niet alleen onze smaakpapillen verwent, maar ook een schat aan gezondheidsvoordelen biedt. We hebben het over de Zeeuws-Vlaamse blauwe bessen – heerlijke kleine vruchten in een klein blauw jasje. In dit artikel duiken we in de wereld van de Zeeuws-Vlaamse blauwe bessen en ontdekken we waarom ze niet alleen een traktatie zijn voor onze smaakpapillen, maar ook waardevol zijn voor onze gezondheid.

De Zeeuwse blauwe bes

De blauwe bessen die gedijen in het vruchtbare landschap van Zeeuws-Vlaanderen zijn een speciale traktatie. Deze sappige en zoete bessen groeien aan struiken die geduldig wachten tot ze volledig rijp zijn voordat ze worden geplukt. De kwaliteit van de Zeeuwse blauwe bes is uitzonderlijk en zorgt ervoor dat liefhebbers van deze gezonde lekkernij steeds weer terugkeren.

Rijk aan nutriënten

De Zeeuwse blauwe bes is niet alleen een smakelijke traktatie, maar ook een voedingsrijk superfood. Ze zitten boordevol essentiële voedingsstoffen en bevatten weinig calorieën. Vitamine C, vitamine K en voedingsvezels zijn slechts enkele van de voedingsstoffen die in overvloed aanwezig zijn in deze kleine blauwe juweeltjes. Bovendien zijn ze rijk aan antioxidanten, zoals anthocyanen, die van nature voorkomen in de diepe blauwe kleur van de bessen. Deze antioxidanten helpen ons lichaam te beschermen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress, waardoor ze een krachtig wapen worden in de strijd tegen veroudering en bepaalde ziekten.

Lokaal geteeld, lokaal genoten

In Zeeuws-Vlaanderen worden deze bessen met zorg geteeld en geoogst bij Spitsbroek in Eede, wat betekent dat ze vers en vol smaak zijn wanneer ze op ons bord belanden. Het ondersteunen van lokale landbouwers en producenten draagt bij aan de duurzaamheid van de regio en zorgt ervoor dat we kunnen genieten van verse en gezonde producten.

Lekker in lokale cecepten

Naast het rechtstreeks consumeren van Zeeuwse blauwe bessen, kunnen ze ook een verrukkelijke toevoeging zijn aan jouw lokale recepten. Voeg ze toe aan pannenkoeken, desserts en gebak voor een gezonde en smakelijke twist. De mogelijkheden zijn eindeloos, en de heerlijke smaak van de blauwe bessen zal elke maaltijd verrijken.

Gezonde lekkernij

De Zeeuwse blauwe bessen zijn niet alleen een kenmerkende lekkernij van Zeeuws-Vlaanderen, maar ook een waardevolle bron van gezondheid en welzijn. Hun rijke voedingsprofiel en heerlijke smaak maken ze tot een geliefde traktatie voor jong en oud. Dus, de volgende keer dat je in Zeeuws-Vlaanderen bent, laat je verleiden door de smaakvolle Zeeuwse blauwe bessen en geniet van de gezondheidsvoordelen die deze kleine blauwe juweeltjes te bieden hebben.