Eet lokaal in Zeeuws-Vlaanderen! De Zeeuwse Delta is een ideale plek voor de vangst en kweek van allerlei schaal- en schelpdieren. Denk aan mosselen, oesters, kreukels, scheermessen en kokkels. Maar ook grijze garnalen en Noordzee krab wordt hier gevangen. Deze twee parels van de zee zetten we graag even in het spotlicht.

Locatie

Aan heel de kust van West-Europa en in de Middellandse Zee komt de grijze garnaal voor, vooral in ondiepe wateren. Mede daarom komen er veel voor in de Waddenzee en Voordelta, dus ook aan de kust van West-Zeeuws-Vlaanderen. Met name in de ondiepe gedeeltes van de monding van de Westerschelde wordt er op grijze garnalen gevist. In Nederland varen zo’n 200 garnalenkotters. Met zogenaamde boomkornetten slepen ze over de zeebodem. De gevangen garnalen worden vervolgens direct aan boord gespoeld, gezeefd én gekookt in vers zeewater.

De Noordzee krab heeft een groot leefgebied, van de hele Noordzee tot in de Noord Atlantische Oceaan en Middellandse zee. Hoe dat rijmt met zijn naam? Niet eigenlijk. Noordzee krab is de naam die ooit aan de ‘bruine krab’ is gegeven. Anders dan garnalen, leeft de Noordzee krab ook in diepere gedeelten van de zee. Het liefst zit hij veilig verscholen tussen de rotsen. Voor eten gaat de Noordzee krab op zoek naar kleine weekdieren zoals mosselen en mesheften. Met zijn twee scharen breekt hij de schelpen open.

Seizoen

Het garnalenseizoen begint in augustus en loopt door tot december. Of het een goed of een minder garnalenjaar is, hangt onder meer af van de temperatuur van het water en hoeveel garnalen er in voorgaande jaren waren. Het seizoen van de Noordzee krab begint juist na het garnalenseizoen. Het loopt van januari door tot en met september.

Culinair

De grijze garnaal is stevig van structuur en heeft een krachtige, zilte en romige zacht-zoete smaak. Hij combineert in koude als warme gerechten zeer goed met komkommer, aardappel, bloemkool, soep of pasta. De absolute klassieker aan de West-Zeeuws-Vlaamse kust is de tomaat-garnaal, een tomaat gevuld met garnalen, aangemaakt met verse mayonaise en citroen.

Waar alles bij de garnalen om het lijf draait, gaat het bij de Noordzee krab juist om de poten, alleen de geschaarde poten overigens. Daarin bevindt zich het meeste vlees. Door de zoete smaak combineert ook de Noordzee krab goed met komkommer, citroen, aardappel en tomaat, maar ook met specerijen doet de krab het goed. Noordzee krab wordt gekookt zoals een kreeft en komt in zowel warme als koude gerechten goed tot zijn recht. Koud geserveerd met cocktailsaus en citroen bijvoorbeeld of verwerkt in een tortellini met een jus van de schalen.

Bewaren

Schaal- en schelpdieren zoals de grijze garnaal en Noordzee krab bewaar je het liefst zo koel en zo kort mogelijk. Ze zijn namelijk heel temperatuurgevoelig. Zo doe je er allereerst goed aan om schaal- en schelpdieren vanuit de winkel in een koeltas mee naar huis te nemen. Doe ze daarna direct de koelkast in, het liefst helemaal onderin waar het het koelst is. Je kunt verse schaal- en schelpdieren maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Let ook altijd op de houdbaarheidsdatum. Eet je schaal- en schelpdieren uiterlijk op de ‘TGT: te gebruiken tot’-datum, nooit daarna. 

Leuk weetje over garnalen

Vroeger werden de meeste garnalen gepeld door de vrouwen van de vissers. Tegenwoordig worden ze handmatig gepeld in professionele pelstations in Marokko. Er zijn pelmachines in opkomst, maar die moeten eerst nog verder ontwikkeld worden voordat ze de juiste kwaliteit bieden.