Ga terug
+ servings

Erwtensoep

Hans Everse
5 van 1 stem
Dit recept geprobeerd?Vermeld @kooplokaalzeeuwsvlaanderen!
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 gram spliterwten 150 gr. p/lt
  • 500 gram erwtensoepgroenten 125 gr. p/lt
  • paar takken bladselderij
  • paar takken lavas
  • 1 tak majoraan alleen blaadjes gebruiken, oppassen met hoeveelheid, vrij dominant
  • 150 gram magere spekblokjes fijn, 0.5x0.5 cm, 37.5 gr. p/lt
  • 300 gram halve schijfjes rook worst 75 gr. p/lt
  • 150 gram harstblokjes gepekelde procureur, 37.5 gr. p/lt
  • 1/3 teen verse knoflook
  • 2.75 liter varkensbouillon
  • 1.25 liter Oosterschelder Gezuiverd Zeewater 300 ml/lt
  • 3 takken tijm
  • peper uit de molen naar smaak

Vegan versie ook heerlijk!

  • Trek groentebouillon in plaatsvan varkensbouillon en verdubbel de hoeveelheid erwtensoepgroente. Voilà.

Let op!

  • Voor je begint even kijken hoeveel soep jenodig hebt en dit door 3 delen.
  • Je begint met 2/3 van de totale hoeveelheidsoep aan varkensbouillon.
  • Na het volledig garen van de erwten verdun je met maximaal 1/3e deel Oosterschelder Gezuiverd Zeewater en hiermee breng je ook op smaak.

Bereidingswijze
 

  • Spliterwten in varkensbouillon of groentebouillon (2/3 van hoeveel je totaal aan soep nodig hebt) met de spekblokjes (bij vegan versie weglaten) koken tot de erwten bijna gaar zijn met de knoflook en tijm.
  • Deze soep is na toevoeging van OosterschelderGezuiverd Zeewater van nature 30% natrium armer dan met gewoon zout of zeezout, je kunt ervoor kiezen om apart een hoeveelheid soep zonder zeewater te bereiden als je zonder zout wilt hebben.
  • Als de ertwen volledig gaar zijn, Oosterschelder Gezuiverd Zeewater toevoegen en opnieuw aan de kook brengen (maximaal 1/3 van de totale hoeveelheid soep, begin met wat minder en werk naar het gewenste zoutgehalte toe in stapjes)!
  • Groente even mee laten koken tot ze gaar zijn.
  • Rookworst en harst (bij vegan versie weglaten) op het laatst samen met de majoraan, lavas en bladselderij toevoegen.
  • Aan de kook brengen.
  • Dikte controleren en zonodig corrigeren en op smaak brengen met alleen peper uit de molen.
  • Soep uit zetten en op smaak laten komen smaken moeten “huwen”, hoe langer ze staat hoe lekkerder😉).
  • Voor serveren nog even al roerend tegen de kook brengen.
Trefwoord soep