Spliterwten in varkensbouillon of groentebouillon (2/3 van hoeveel je totaal aan soep nodig hebt) met de spekblokjes (bij vegan versie weglaten) koken tot de erwten bijna gaar zijn met de knoflook en tijm.
Deze soep is na toevoeging van OosterschelderGezuiverd Zeewater van nature 30% natrium armer dan met gewoon zout of zeezout, je kunt ervoor kiezen om apart een hoeveelheid soep zonder zeewater te bereiden als je zonder zout wilt hebben.
Als de ertwen volledig gaar zijn, Oosterschelder Gezuiverd Zeewater toevoegen en opnieuw aan de kook brengen (maximaal 1/3 van de totale hoeveelheid soep, begin met wat minder en werk naar het gewenste zoutgehalte toe in stapjes)!
Groente even mee laten koken tot ze gaar zijn.
Rookworst en harst (bij vegan versie weglaten) op het laatst samen met de majoraan, lavas en bladselderij toevoegen.
Aan de kook brengen.
Dikte controleren en zonodig corrigeren en op smaak brengen met alleen peper uit de molen.
Soep uit zetten en op smaak laten komen smaken moeten “huwen”, hoe langer ze staat hoe lekkerder😉).
Voor serveren nog even al roerend tegen de kook brengen.