Erwtensoep door Hans Everse

door | 9 jan 2024 | recept met streekproduct

Hans Everse, de winnaar van het Wereldkampioenschap Snertkoken 2013, heeft zijn befaamde recept met ons gedeeld, en het goede nieuws is dat je dit heerlijke gerecht eenvoudig kunt bereiden met lokale producten. Dus zet je koksmuts op en ga zelf aan de slag en vergeet uiteraard het resultaat niet te delen op social media!

Erwtensoep

Hans Everse
5 van 1 stem
Dit recept geprobeerd?Vermeld @kooplokaalzeeuwsvlaanderen!
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Soep, Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 gram spliterwten 150 gr. p/lt
  • 500 gram erwtensoepgroenten 125 gr. p/lt
  • paar takken bladselderij
  • paar takken lavas
  • 1 tak majoraan alleen blaadjes gebruiken, oppassen met hoeveelheid, vrij dominant
  • 150 gram magere spekblokjes fijn, 0.5×0.5 cm, 37.5 gr. p/lt
  • 300 gram halve schijfjes rook worst 75 gr. p/lt
  • 150 gram harstblokjes gepekelde procureur, 37.5 gr. p/lt
  • 1/3 teen verse knoflook
  • 2.75 liter varkensbouillon
  • 1.25 liter Oosterschelder Gezuiverd Zeewater 300 ml/lt
  • 3 takken tijm
  • peper uit de molen naar smaak

Vegan versie ook heerlijk!

  • Trek groentebouillon in plaatsvan varkensbouillon en verdubbel de hoeveelheid erwtensoepgroente. Voilà.

Let op!

  • Voor je begint even kijken hoeveel soep jenodig hebt en dit door 3 delen.
  • Je begint met 2/3 van de totale hoeveelheidsoep aan varkensbouillon.
  • Na het volledig garen van de erwten verdun je met maximaal 1/3e deel Oosterschelder Gezuiverd Zeewater en hiermee breng je ook op smaak.

Bereidingswijze
 

  • Spliterwten in varkensbouillon of groentebouillon (2/3 van hoeveel je totaal aan soep nodig hebt) met de spekblokjes (bij vegan versie weglaten) koken tot de erwten bijna gaar zijn met de knoflook en tijm.
  • Deze soep is na toevoeging van OosterschelderGezuiverd Zeewater van nature 30% natrium armer dan met gewoon zout of zeezout, je kunt ervoor kiezen om apart een hoeveelheid soep zonder zeewater te bereiden als je zonder zout wilt hebben.
  • Als de ertwen volledig gaar zijn, Oosterschelder Gezuiverd Zeewater toevoegen en opnieuw aan de kook brengen (maximaal 1/3 van de totale hoeveelheid soep, begin met wat minder en werk naar het gewenste zoutgehalte toe in stapjes)!
  • Groente even mee laten koken tot ze gaar zijn.
  • Rookworst en harst (bij vegan versie weglaten) op het laatst samen met de majoraan, lavas en bladselderij toevoegen.
  • Aan de kook brengen.
  • Dikte controleren en zonodig corrigeren en op smaak brengen met alleen peper uit de molen.
  • Soep uit zetten en op smaak laten komen smaken moeten “huwen”, hoe langer ze staat hoe lekkerder😉).
  • Voor serveren nog even al roerend tegen de kook brengen.
Trefwoord groenten, peulvruchten, soep, ui, varkensvlees